Dertien uur Star Wars op tv

De stukken die u niet hoeft te zien

, Martin ten Broek

Bij elkaar opgeteld duren de Star Wars-films 797 minuten, dat is meer dan 13 uur. Een lange zit. Toch keken talloze fans alle films, vaak op het puntje van hun stoel. Deze week worden alle delen weer eens achter elkaar op tv uitgezonden.

Voor die paar mensen die de films niet kennen: de films gaan over de strijd tussen goed en kwaad. De goeden, dat zijn de Jedi. Het zijn moderne ridders, goede vechters, die de beschikking hebben over magische krachten, ze verdedigen bovendien de democratie. De slechteriken zijn de soldaten van het Keizerrijk, onder leiding van de keizer en zijn assistent Darth Vader. Vader is een Sith Lord, ook met formidabele magische krachten, maar hij gebruikt ze voor slechte doeleinden. Uiteindelijk gaan de films om de innerlijke strijd van de Jedi, die nobel en rechtvaardig kunnen blijven, of de Dark Side, de verdorven, duistere weg kunnen kiezen.

De Star Wars-films zijn op sommige momenten baanbrekend, spannend en amusant, maar helaas ook regelmatig saai, of zelfs tenenkrommend. Zelfs de meest verstokte Star Wars-fans maken zich boos over sommige keuzes van de makers. Wie daar meer over wil weten moet zich maar eens storten op onderwerpen als Han Shot First, of The Phantom Edit. Toch hebben de Star Wars-films ontegenzeggelijk een enorme invloed op de westerse cultuur gehad, wat ze interessant genoeg maakt om ze te bekijken. Moet je wel zeeën van tijd hebben. Voor wie dat niet heeft wat handige tips voor tijdbesparing.


Ook tijdsbesparend: de plot van Star Wars I: The Phantom Menace samengevat in een liedje. Voor wie de teks niet verstaat: de lyrics

Neem om te beginnen alle delen op. Voor de verhaallijn is namelijk de beste volgorde om de films te bekijken: eerst deel IV , dan delen V, I, II, III en ten slotte deel VI. En dan is het handig om alle nodeloze en irritante gedeeltes meteen maar over te slaan. Voor wie een aflevering mist staat de belangrijkste informatie over de film achter de SPOILERS!-waarschuwing.

Deel IV, A New Hope: helemaal bekijken. Leuke film.
Deel V, The Empire Strikes Back : helemaal bekijken, de beste uit de serie.
Deel  I, The Phantom Menace: bekijken vanaf ongeveer 1 uur en 25 minuten (de tijden volgens de dvd-versie, een opname bevat wellicht nog allerlei reclameblokken).
Relevante inhoud: (SPOILERS!): jongetje blijkt veel magisch talent te hebben, wordt voorgedragen voor training door de Jedi Academy (een soort toverschool à la Zweinstein). Maar hij is ook wat angstig, wat een risico inhoudt voor affiniteit met de Dark Side. Jongetje wordt ook verliefd op een prinses.
Deel II, Attack of the Clones: het slechtste deel, slaapverwekkend. Sla in elk geval de eerste 1 uur en 9 minuten over, kijk dan een kwartiertje. Voor de liefhebbers van een leuk gevecht: kijk verder op 1 uur en 40 minuten.
Relevante inhoud: (SPOILERS!) Er wordt al jarenlang een complot gesmeed tegen de democratie en tegen de Jedi-ridders. Het jongetje, inmiddels volwassen, zet zijn eerste stappen op het duistere pad.
Deel III, Revenge of the Sith: Vooral de tweede helft is redelijk tot goed. Bekijk vanaf 59 minuten.
Relevante inhoud: (SPOILERS!) Terwijl de democratie om zeep wordt geholpen raakt Anakin onder invloed van de Dark Side. De laatst overgebleven Jedi's gaan in ballingschap op onherbergzame planeten.
Deel VI, Return of the Jedi: Bekijk de eerste 55 minuten. Ga dan verder naar 1 uur en 19 minuten. Zodra er teddyberen in beeld verschijnen: spoel door of neem de tijd om even wat in te schenken.

Zo, dat scheelt toch zo 'n vier uur. Veel plezier en moge De Kracht met u zijn.

Andere columns over films op tv van De Bankzitter

advertentie