Inderdaad: een meesterwerk

Nog steeds briljant: The Godfather, woensdag op tv

, Martin ten Broek

Het zal ergens eind jaren zeventig, begin jaren tachtig geweest zijn dat The Godfather werd uitgezonden op tv. Ik keek natuurlijk, er waren nog geen commerciële zenders en het filmaanbod op tv was maar een fractie van wat het nu is. De film was goed en spannend, een leuke film om te kijken met vrienden. Geen sublieme Russische, Italiaanse of Japanse arthousefilm, maar Coppola was zonder twijfel maker van goede gangster- en oorlogsfilms. En had hij trouwens niet ooit ergens een Oscar voor gekregen?

Tegenwoordig zoek je dat gewoon even op bij de imdb. Opmerkelijk: de eerste twee films uit de Godfather-trilogie staan bij de imdb op de tweede en derde plaats van de beste films aller tijden. De trilogie werd in totaal voor 29 Oscars genomineerd, waarvan er uiteindelijk negen werden toegekend. Had ik destijds iets gemist? Tijd om de film weer eens te bekijken.

Heel bijzonder: de film is nog steeds goed en spannend, eigenlijk niet of nauwelijks verouderd. De art-direction is elegant, het camerawerk is prima. De mooie, spaarzame soundtrack van Nino Rota werd genomineerd voor een Oscar (die hij niet kreeg, omdat hij het bekende melodietje van Speak Softly Love al in een andere film had gebruikt). Alle bijrolacteurs spelen uitstekend, vooral Duvall en Pacino (die met mooi, klein en subtiel spel aantoont dat hij al die grote gebaren die in zijn latere carrière zijn handelsmerk werden helemaal niet nodig heeft). Maar Duvall en Pacino verzilverden hun Oscarnominatie niet.


Het melodietje uit de Godfather: al eerder gebruikt door componist Rota

Dat het intelligente, strakke script wel degelijk een Oscar kreeg, is volkomen terecht. Bijna drie uur lang ontvouwt zich een drama dat de aandacht geen seconde laat verslappen, zelfs als je het verhaal al kent. De Oscar voor de beste film is, hoe goed de andere genomineerde films (oa Cabaret en Deliverance ) ook waren, volkomen terecht. In Coppola's film zijn drama en spanning, plot en karakterontwikkeling perfect in evenwicht.

En die Oscar voor Brando ? Het was zijn tweede, tot dan toe was hij vijf keer genomineerd. Zijn eerste Oscar won hij voor zijn stoere en toch hartverscheurende vertolking van ex- bokser Terry Malloy in On the Waterfront. In The Godfather heeft hij een kleinere rol, een paar sterke scènes aan het begin, en dan komt hij lange tijd niet in beeld. Is het wel een hoofdrol? En dan, zo tegen het einde van de film, jaagt hij met twee scènes het ijs over je ruggegraat. Eenmaal, natuurlijk, met de beroemde scène waarin Godfather Don Corleone met zijn kleinzoon speelt. En eenmaal, als hij een gesprek voert met zoon Michael. Vergeet zijn stem, vergeet zijn make up, let op zijn ogen. Ook Brando's Oscar is volkomen terecht.

Waar de film over gaat? Wie hem nog nooit heeft gezien moet zelf maar eens kijken, a.s. woensdag, of in elk geval de dvd of blu-ray huren. Zelf ben ik benieuwd of hij over tien jaar nóg beter is.

The Godfather is woensdag, 2 nov 2011, om 20:40 te zien bij Ketnet & Canvas. In de komende weken worden ook deel II en III uitgezonden.

Andere columns over films op tv van De Bankzitter

advertentie