Ouderwets lekker smerig

Planet Terror, vrijdag op tv

, Martin ten Broek

Ouderwets lekker smerig

Planet Terror, vrijdag op tv

Martin ten Broek ,

Het publiek liet het afweten toen het langverwachte en met veel voorpubliciteit omgeven samenwerkingsverband tussen Robert Rodriguez en Quentin Tarantino in de VS in de bioscoop verscheen. Onterecht.

Grindhouse, een ode aan de zaterdagmiddagmatinee in de VS, geheel in stijl, met slechte kopieën van twee genre-films, onderbroken door trailers van vergelijkbare kost, kortom: een feest van slechte smaak, werd niet enthousiast ontvangen. Jeugdige bioscoopgangers, jarenlang verwend met de levensechte en in haarscherp detail getoonde verminkingen in films als Saw en Hostel werden niet gelokt door de rommelige charme van Planet Terror en Death Proof.

Kennelijk wisten ze niet hoeveel leuker de films waren, en ook hoe goed gemaakt . In Rodriguez' Planet Terror wordt uitstekend gespeeld, bijvoorbeeld door Josh Brolin als de, ehm, interessante dokter Block. Zoals het bij een B-film hoort is zijn personage overigens zo eendimensionaal als mogelijk is. Dat het in het genre niet gaat om karakterontwikkeling zal het voor de cast makkelijker hebben gemaakt om een goede rol neer te zetten. En maakte het bovendien mogelijk dat sommige acteurs op hun koppen werden gecast,  voor de lol liet Rodriguez ook nog zijn makelaar en huisarts een rolletje spelen. Maar toch: de belangrijkste acteurs zetten hun helden en booswichten uitstekend neer.Zoals altijd in horrorfilms zijn de effecten heel belangrijk. Om Planet Terror het aanzien van een te vaak in een buurtbioscoopje gedraaide kopie te geven werd het filmmateriaal fysiek bekrast en beschadigd. Een van de zes filmrollen werd expres weggelaten, wat voor het verhaal bijzonder goed bleek te werken. En daarnaast werd er gewoon ouderwets met CGI gewerkt, vooral bij het personage van go-go danseres Cherry Darling (McGowan).

Het verhaal: nadat er iets vreselijk fout gaat bij een militaire installatie wordt de omgeving van een dorpje in Texas plotseling geteisterd door zombies. Cherry Darling wordt ook aangevallen door de bloeddorstige monsters, die er met haar rechterbeen vandoor gaan. Samen met een ex-vriendje, een paar overlevende politiemannen en wat los volk moet de heldin de wereld tegen de plaag zien te beschermen. Daarbij is het handig dat een machinegeweer precies op de stomp van haar been blijkt te passen.

Het machinegeweer werd met de computer op haar been geplakt en ziet er fraai uit. Maar misschien nog wel mooier, voor liefhebbers van zombiefilms althans, zijn de andere effecten, die met klassieke make-up spulletjes worden gerealiseerd. Als de zombies zich voor het eerst manifesteren wordt een van de geïnfecteerde slachtoffers naar de dokter gebracht. Als hij zijn tong moet uitsteken blijkt die vol pulserende, rottende zweren te zitten. Die moeten uitgeknepen worden! Als er een prijs voor het meest smerige make-up effect zou bestaan, zou die naar de makers van deze scène moeten gaan. En dan niet alleen naar het - bijna vijftig man sterke - make up-team, maar ook naar de geluidsmensen die het openbarsten van de puist zo ongelooflijk walgelijk laten klinken. Hulde!

 

Andere columns over films op tv van De Bankzitter

advertentie