Realisme, optimisme en een fijne cast

De sterke punten van J.J. Abrams Star Trek, vrijdag op tv

, Martin ten Broek

De Star Trek-film van J.J. Abrams uit 2009 reanimeerde een serie die na de teleurstellende resultaten van tv-serie Star Trek: Enterprise op sterven na dood leek. Het was eindelijk weer eens gelukt om de drie essentiële elementen uit de serie bij elkaar te brengen: realisme, optimisme en een uitgebalanceerde cast.

Star Trek is opmerkelijk realistisch. Natuurlijk: buitenaardse wezens zullen vast niet allemaal twee armen, twee benen en een hoofd hebben, en ze zullen ook niet allemaal vlekkeloos Engels spreken. In het vacuum van de ruimte maakt een ontploffende photon torpedo geen geluid. Maar - wellicht door het hoge nerd- gehalte van bedenkers, scenaristen en fans - er wordt door de makers in elk geval getracht om realistisch lijkende technologische oplossingen te bedenken. Toen beroemd theoretisch natuurkundige Stephen Hawking ooit een rondleiding kreeg in de studio's schijnt hij zelfs gezegd te hebben dat hij onderzoek deed naar de theorie achter de warp drive.

The Science of Star Trek

Star Trek speelt zich af in een optimistische, bijna utopische samenleving. Problemen worden er opgelost door rationeel en wetenschappelijk te denken, door gezond verstand tegenover oorlogshitserij te plaatsen. Ecologische systemen worden beschermd, culturen worden gerespecteerd. Gelukkig zijn er nog schurkachtige buitenaardsen om het interessant te houden. En er zijn, voor het broodnodige drama, de conflicten tussen de bemanningsleden.

Een goed samengestelde cast kan grote invloed hebben op het succes van de franchise. De succesvolste films en series hebben in elk geval drie belangrijke personages: de held, de mooie meid en de komische noot. Dat laatste ontbrak bijvoorbeeld in de , niet zo sterke, Enterprise-serie: de commandant was stoer, zijn eerste stuurvrouw zwaar aantrekkelijk, maar er viel nauwelijks iets te lachen.

Voor zijn Star Trek-film had regisseur Abrams naast held James T. Kirk (Chris Pine) en de prachtige love interest Uhura ( Zoe Saldana) dus wat komische noten nodig. Vooraf leek John Cho in de rol van stuurman Sulu een riskante keus, Cho had immers de intens flauwe Harold & Kumar-films gemaakt. Maar gelukkig, hij blijft op de achtergrond, maakt een of twee geslaagde grappen en is verder voorzichtig heldhaftig. Simon Pegg (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) weet als Schotse techneut precies genoeg humor te brengen.

Jolene Blalock als love interest in Star Trek: Enterprise

Karl Urban, de ernstige ridder Eomer uit Peter Jacksons Lord of the Rings-films is op een bruuske manier ook grappig als scheepsdokter Bones. Maar het leukste personage in Abrams' Star Trek is matroos Chekov, gespeeld door Anton Yelchin, die eerder in de volkomen humorloze Terminator: Salvation speelde. Hij is fris, jong en een aanwinst voor het Star Trek-universum.

Bekijk interviews met Simon Pegg en Anton Yelchin over hun rol in Star Trek bij YouTube.

De volgende film , met grotendeels dezelfde cast en dezelfde regisseur, staat gepland voor 2012. De film van Abrams komt vrijdag op tv, 20:30 uur op RTL 5.

Andere columns over films op tv van De Bankzitter

advertentie