Zet het geluid goed hard

Woensdag is The Life Aquatic with Steve Zissou op tv

, Martin ten Broek

Er is bijna geen filmmaker die muziek zo'n belangrijke rol laat spelen als Wes Anderson. Dat is goed te zien in The Life Aquatic with Steve Zissou.

Op YouTube zijn fragmenten van verscheidene beroemde films te zien op z'n Wes Andersons: fans hebben op zolderkamertjes fragmenten van de films voorzien van een vrolijk en pakkend stukje muziek, en voilà: Wes Andersons Star Wars. Anderson heeft als filmmaker veel meer te bieden dan alleen een feilloos gevoel voor de juiste soundtrack, maar bijvoorbeeld in The Life Aquatic with Steve Zissou kan de rol van de muziek nauwelijks overschat worden.

Die muziek werd gemaakt door componist Mark Mothersbaugh. Hij werd ooit bekend als mede-oprichter van de avant-gardistische new wave-band Devo ('Are we not men? We are Devo'). Het muzikantenbestaan was geen vetpot, vandaar dat Mothersbaugh begon bij te klussen door muziek te maken voor reclamefilmpjes, tv-programma's en films. Vanaf Wes Andersons debuutfilm Bottle Rocket tot en met The Life Aquatic werkten regisseur en componist samen.

Het was een heel nauwe samenwerking. In een van de extraatjes op een dvd- uitgave van The Life Aquatic legt Mothersbaugh uit hoe regisseur/scenarist Anderson op een bank in de geluidsstudio aan zijn script zat te werken terwijl de componist muzikale ideetjes uitprobeerde. Het bepaalde, volgens de componist , althans, voor een belangrijk deel de sfeer van de film.

Seu Jorge vertolkt zijn Portugese versie van Rebel, Rebel

In de film speelt de muziek soms zelfs de rol van een klassiek Grieks koor, als een van de bemanningsleden, gespeeld door de Braziliaanse sambazanger Seu Jorge, met veel gevoel liedjes van David Bowie zingt, in het Portugees. Dat klinkt fantastisch, hooguit is het jammer dat de tekst (die voor zover dat is te beoordelen met hulp van Google Translate, werd aangepast aan het verhaal) voor niet Portugees- sprekenden niet te volgen is. Probeer het maar eens met Jorges tekst bij de melodie van Rebel, Rebel:

Você não sabe se vai ou vem
Pouco me importa se o dinheiro é seu
Ei baby se o cabelo é legal
Moda na gringa é feliz natal

Er valt nog veel meer te genieten bij deze eigenzinnige film over een aan lager wal geraakte maker van onderwaterdocumentaires, die met zijn team in een oude boot op zoek gaat naar een al dan niet bestaande 'jaguar shark'. Het speelse scenario met de droogkomische dialogen, bijvoorbeeld, of het vrolijke geschmier van de topcast (Bill Murray, Willem Dafoe, Cate Blanchett). Dan is er ook nog de vormgeving met de fraaie animaties. Maar vooral kan hier niet onvermeld blijven dat de scène met de muziek van Sigur Rós,  een van de laatste uit de film, van een betoverende schoonheid is. Alleen al daarvoor is de film de moeite waard.

The Life Aquatic with Steve Zissou: woensdagnacht, 9 november 2011, 01:00-02 :55, BBC 1

Andere columns over films op tv van De Bankzitter

advertentie