Complex, zweverig, maar mooi

De Bankzitter over The Fountain, woensdag op tv

, Martin ten Broek

Bij de première in Venetië werd The Fountain onthaald op boegeroep. De film is inderdaad complex en nogal aan de zweverige kant. Maar Rachel Weisz maakt veel goed.

Het zal de oprichters van de VPRO waarschijnlijk doen omdraaien in hun graf, maar ik heb niet zoveel met religie. Volgens mij stammen we van een soort apen af en gaan we als we dood zijn niet naar hemel of hel. Wat andere mensen geloven moeten ze zelf weten, als ze hun denkbeelden maar niet opdringen, en dan helemaal niet zoals de Grootinquisiteur in The Fountain dat doet. Die legitimeert zijn martel- en moordpartijen met zijn geloof dat het lichaam een gevangenis is voor de ziel. Maar gelukkig: 'Alle vlees rot weg, de dood bevrijdt elke ziel.' Nee, die Spaanse inquisiteurs, dat waren dus geen zachtmoedige jongens. En religie is wat mij betreft een privézaak.

Dat Darren Aronofsky nogal wat religieuze symboliek in The Fountain verwerkte stemt sceptisch. Zo vertelt een personage in de film een parabel over de kringloop van het leven *. Een oude Maya sterft. Boven zijn graf wordt een boom geplant, waarvan de bessen na een tijdje opgegeten worden door een vogel. En zo kan hij dus, indirect, vliegen. Het is bedoeld als een mooi verhaal over dat de dood niet eng is, maar de gemiddelde Maya zal het einde van de wereld, eind 2012, toch met enige ongerustheid zien naderen, denk ik. Overigens wordt de Maya-mythologie in de film enigszins losjes geïnterpreteerd, als je Wikipedia moet geloven.


De religieuze elementen in The Fountain zullen niet iedereen aanspreken. Toch is de film het bekijken waard. Het is een prachtig gemaakte film, met mooie, organische special effects, fraaie muziek van Clint Mansell, uitgevoerd door het Kronos Quartet. En last but not least is The Fountain een meeslepend en ontroerend liefdesverhaal, met fijne rollen van Hugh Jackman en zijn tegenspeelster Rachel Weisz, die prachtig en liefdevol in beeld wordt gebracht door haar toenmalige verloofde, regisseur Aronofsky. Een feest voor het oog.

Maar oordeel vooral zelf: woensdag 1 februari is hij te zien: RTL 7, 22:30 uur.

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod.

* NOOT: Dat was overigens ook het thema van onder andere The Land Before Time IV: Journey Through the Mists (1996), waarin het vriendelijke dinosaurusje Platvoetje met zijn vriendjes op zoek gaat naar een bloem om zijn zieke opa weer beter te maken. Maar als dat niet lukt is het niet erg, legt Oma zingend uit, want dat is nu eenmaal de kringloop van het leven.

advertentie