De Bedroefde Bankzitter

De Bankzitter is niet tevreden over Suske en Wiske verfilmingen

, Martin ten Broek

In de Z@ppbios keuzeweek kunnen kinderen woensdag 22 februari kiezen tussen twee Suske en Wiske verfilmingen. Wordt het De Duistere Diamant of De Texas Rakkers? Een lastige keuze.

De Suske en Wiske albums behoren tot de populairste strips in het Nederlandse taalgebied. Geen wonder dus dat er versies voor tv en film verschenen. De meest recente zijn de speelfilms De Duistere Diamant (DDD) en De Texas Rakkers (DTR ). Helaas zijn ze geen van beide erg geslaagd.

DTR zit vol met half gelukte, grove grappen, die alleen voor volwassenen te begrijpen zijn. Een paar voorbeelden. De - pront gedecolleteerde - barzangeres Missy is niet boos dat de saloon waarin ze werkt tijdens een vechtpartij is leeggelopen omdat 'het toch al slecht ging in de muziekbusiness, met al dat downloaden en zo'. Er zijn in de film verwijzingen naar The Matrix en Terminator 2, en een bandiet mijmert over het overlijden van wielrenner Eddy Merckx. Het zijn referenties die alleen door oudere kijkers te begrijpen zijn.

Ook DDD bevat elementen die vooral gericht zijn op de ouders van kinderen. Als de schurkachtige baron De Lacheloze Tante Sidonia ontmoet blijven zijn handen lange tijd vlakbij de borsten van Tante Sidonia zweven (die zijn overigens nep, Sidonia wordt gespeeld door een man, Peter van den Begin). 'Wat doet die meneer?' hoor je je kinderen al vragen . Een ander nogal smakeloos detail is dat het hulpje van de baron praat met behulp van zo'n apparaatje dat keelkankerpatiënten gebruiken om zich verstaanbaar te maken na een operatie. 'Waarom praat die man zo raar?'

Een wel heel karig geanimeerd Suske en Wiske avontuur.

Misschien is het oordeel te knorrig. Natuurlijk bevatten veel kinderfilms humor voor volwassenen, zodat die zich niet hoeven te vervelen als ze hun kroost begeleiden naar de bioscoop. Maar dan is het wel fijn als die humor niet tenenkrommend is. Acteurs die graaien naar borsten horen thuis in een slechte film van Rob Schneider, niet in een Suske en Wiske verfilming.

De films zien er gelukkig veel beter uit dan de poppenseries op tv uit de jaren zeventig, of de werkelijk bespottelijk krakkemikkig geanimeerde tv-strips uit de jaren negentig. En ze zijn heus wel af en toe grappig en spannend. Maar er zijn zo veel betere stripverfilmingen, kijk maar eens naar Spielbergs Kuifje. De lat ligt daardoor hoog. Het lagere budget van Nederlandse of Vlaamse films is geen excuus. Welke elementen je in een scenario verwerkt is een kwestie van smaak, niet van geld.

De Bankzitter

Bij Z@ppbios.nl kan worden gekozen welke Suske en Wiske film er op woensdag, 22 februari om 15:30 uur wordt uitgezonden

Meer columns over het tv-aanbod

advertentie