Enge computers

De Bankzitter over The Net

, Martin ten Broek

Woensdag komt The Net op tv, een cyber-thriller, waarin nog gewerkt wordt met floppy's. Een beetje ouderwetse film, dus, maar wel charmant. En nog met een boodschap ook.

Bij het bekijken van een thriller moet de hartslag van de kijker omhoog. Bij een thriller over computers moet je dus bang worden voor computers; voor apparaten die op hol slaan, of voor booswichten die technologie misbruiken. De nerd in mij vindt enge computers een mooi onderwerp. De moorddadige machinevariant is bijvoorbeeld leuk, vanwege de Frankenstein-component: 'We have created a monster'. Computers, we begrijpen ze niet, ze begrijpen ons niet, dat levert conflicten en gevaar op. Helemaal als ze slim zijn. De beste film met dit thema, 2001, a Space Odyssey, werd overigens al in 1968 gemaakt.

Maar meestal gaan thrillers met computers over degenen die ze misbruiken. Over de beheerder van uw en mijn persoonlijke gegevens, die een rücksichtslos en sluw persoon blijkt te zijn, bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk al vrij griezelig, maar van The Social Network word je nog niet echt bang voor internet (hoewel dat misschien wel zou moeten). Een apparaatje dat de beveiliging omzeilt van alle systemen ter wereld zou stof kunnen opleveren voor een nog wat engere cyber- thriller, helaas leverde dat uitgangspunt in Sneakers een aardige maar niet erg enge, of realistische, film op.

Hightech in 1995: online pizza bestellen!

Het probleem is dat computers geen visueel interessante apparaten zijn. Van een plotseling opdoemende man met een groot slagwapen schrikt iedereen, dat zit in de genen ingebakken. Spinnen, slangen, beesten met tanden en klauwen, daar zijn we bang voor. Maar voor een melding op een computerbeeldscherm?

En dat terwijl tegenwoordig het hele bestaan aan elkaar hangt van computers. Als iemand een slim en verwoestend virus zou schrijven dat banksystemen lamlegt heeft plotseling niemand meer geld dan die paar tientjes in zijn portemonnee. Zo'n virus zou meer schade opleveren dan de aanslag op de Twin Towers en de bankencrisis bij elkaar, lijkt me. 

The Net schetst een aantal reële risico's van al die automatisering, en is dus minder suf vermaak dan je op het eerste gezicht zou zeggen. In de film komt computerexpert Sandra Bullock in de problemen als ze een vreemd virus onderzoekt , dat iets te maken zou kunnen hebben met de firewall van het bedrijf waar ze werkt. Ze wordt in de echte wereld achtervolgd, maar er ontstaat ook een strijd in cyberspace. Aardig aan de film is dat ook die digitale vechtpartij spannend is om naar te kijken. Misschien moet er maar eens een goede opvolger gemaakt worden. Dit keer niet met floppy's, maar met USB-sticks.

The Net is woensdag 21 november om 20:30 uur te zien bij RTL 8.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie