Gebrek aan jeugdsentiment

De Bankzitter over Transformers 2

, Martin ten Broek

Woensdag komt de tweede Transformersfilm op tv. Een technisch hoogstandje, maar lastig te volgen voor oningewijden.

Je moet de tv-serie hebben gevolgd om Transformers te snappen, denk ik. Bevriende nerds waren in 2007 erg enthousiast toen een van hun favoriete tekenfilmseries verfilmd werd. Die serie heb ik gemist: toen Transformers halverwege de jaren tachtig op tv werd uitgezonden keek ik liever naar sf en horror uit de videotheek.

Vanwege het enthousiasme van die nerds heb ik ook een keer Transformers in de dvd-speler geschoven. Ik kon er geen touw aan vastknopen . Vaag wist ik dat de Autobots de goeien waren, en de Decepticons de slechteriken. Maar bij de gevechten zoals die door Michael Bay waren geënsceneerd - niet in overzichtelijke tekenfilmstijl maar vol glanzend gedetailleerde robotonderdelen - kon ik maar niet uitmaken wie de klappen uitdeelden, de Autobots of de Decepticons. Dat verpestte veel. Pas tegen het einde van de film snapte ik dat de kleurigste Transformers meestal bij de goeien behoorden.

De herkansing kwam met Transformers 2. Ter voorbereiding heb ik me een beetje ingelezen voordat ik de film ging kijken. Ik wist nu bijvoorbeeld dat StarScream de meest vuige verzameling kabels, bouten en zuigerstangen is die erbij zit, want niet alleen is het een hooggeplaatste Decepticon, maar bovendien een vuile opportunist, die niet schroomt om de stoelpoten onder zijn leidinggevende Megatron weg te zagen. Bumblebee is een dapper, lief Autobotje, Optimus Prime is zijn Nobele Leider.

Een aanvaring tussen Starscream en Megatron. Met daaronder deskundig commentaar van de kenners.

Transformers 2 bleek best een aardig verhaal te hebben. Shia LaBeouf is een sympathieke hoofdrolspeler. Zijn liefje Megan Fox is niet vervelend om naar te kijken. De grapjes zijn puberaal, maar dat past wel binnen het genre. En de film wordt zelfs even stemmig in passages over zelfopoffering en herrijzenis (wat de film overigens bijzonder geschikt maakt voor uitzending op tv rond de paasdagen).

Maar toch is het moeilijk meeleven met de robots, vooral als je ze niet al kent en liefhebt. Waar je bij een kungfu-film kunt inschatten hoeveel pijn het doet als de held een opdoffer krijgt, is het moeilijk om mee te leven als een robotgezicht gepijnigd in de camera kijkt. Bij mij wekken Jean Claude van Dammes kickboks- helden nog meer empathie op.

Volgens Shia LaBeouf is het derde deel veel beter dan het tweede, maar ik weet niet of ik die nog ga kijken. Volgens mij heb ik de kans om Transformers echt leuk te gaan vinden ergens halverwege de jaren tachtig verspeeld, door liever videotheekfilms te kijken.

Transformers: Revenge of the Fallen is woensdag 11 april om 20:30 uur te zien op RTL 7.

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod.

advertentie