Idool voor nerds

De Bankzitter over Christina Ricci

, Martin ten Broek

Woensdag komt The Opposite of Sex op tv, een pittige komedie met een opmerkelijke en leuke rol voor de destijds zeventienjarige Christina Ricci.

Christina Ricci werd op elfjarige leeftijd bekend met haar rol als het moorddadige meisje Wednesday in The Addams Family. Een paar jaar later was ze een cult-sekssymbool, vooral geliefd bij nerds en alternatieve jongens met een fascinatie voor het morbide, die haar sexy en duistere personages in haar vroege films bijzonder interessant vonden. Rockband Antrophobia schreef een liedje over de actrice, met daarin de zinsnede 'She's only 19, but acts like 24 / She's been a Wednesday and a virgin and a whore / She short and sweet and stacked and cruel and cool and bright / Hey Ricci... I just wanna hang with you all night'.

In het volgende couplet gaat de zanger verder: ' Girl from Jersey with Hollywood at her feet / smokin, drinkin and she's not afraid to eat', maar dat laatste klopt niet. Een tijdlang was Ricci wel degelijk bang om te eten: ze leed aan anorexia en werd een tijdlang een van de heldinnen van griezelige pro-ana- meisjes, graatmagere kinderen die elkaar tips geven hoe je jezelf het best kunt uithongeren zonder dat je ouders het te weten komen.

Ricci kreeg hulp voor haar eetstoornis, werd weer gezond en speelde in een stevig aantal films. Maar nu zit er een dalende lijn in haar carrière: de laatste tijd probeert Ricci haar imago bij te stellen, omdat ze niet langer 'die maffe, wat sinistere actrice' wil zijn. Een riskante keuze, de laatste jaren speelde Ricci in een groot aantal zeperds. Weliswaar heeft ze nu een aardige hoofdrol als kittige stewardess in de prettig nostalgische serie Pan Am, maar haar recente werk is toch minder leuk en scherp dan haar vroege rollen.

Ricci bereidt zich tot in de puntjes voor op een rol in een Victoriaans kostuumdrama, vertelt ze

In The Opposite of Sex speelde de destijds zeventienjarige Ricci een zestienjarig meisje dat uit haar ouderlijk huis wegloopt, bij haar homoseksuele broer intrekt, diens vriendje verleidt, zwanger de wijde wereld intrekt, en een grote som geld en een urn met de as van een overleden geliefde steelt.

Dat alles becommentarieert ze in een stekelige voice-over waarin ze dingen zegt als: 'My mother was the kind of mother who always said she was her daughter 's best friend. Whenever she did, I thought, "Great! Not only do I have a shitty mother, but my best friend's a loser bitch!"' Andere personages in de film krijgen ook wel geestige dialogen, maar het moet gezegd worden dat Ricci de oneliners met veruit de meeste flair brengt. Vakblad Entertainment Weekly was zelfs zo onder de indruk van haar prestatie dat ze een plaats kreeg in de lijst van de meest schandelijke omissies bij de Oscarnominaties.

Dat is wel een beetje overdreven. Zo goed als die andere film over een zwangere tiener, Juno, is The Opposite of Sex bijvoorbeeld niet. Maar wie woensdagavond om de een of andere reden behoefte heeft aan wat cynische humor kan er prima bij terecht.

The Opposite of Sex: woensdag 13 juni, RTL 5, 22:30 uur.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie