Klassiek verhaal voor de veertienjarige in jezelf

De Bankzitter over Avatar

, Martin ten Broek

Prachtige beelden, spectaculaire nieuwe technologieën, meest succesvolle film aller tijden. En dan is Avatar ook nog eens een leuke, meeslepende film.

'Kathryn Bigelow heeft terecht Oscars gewonnen met The Hurt Locker, onder andere omdat het verhaal zoveel beter was dan dat van Avatar.' Dat schreef ik in een eerdere Bankzitter-column. Collega Gerhard was het daar niet helemaal mee eens, immers: 'Film is zoveel meer dan het verhaal'. En daar zat ook wel weer wat in.

Niemand zal betwisten dat Avatar een razend knap gemaakte film is. Tijdens de eerste twee jaar dat regisseur Cameron aan de film werkte, perfectioneerde hij revolutionaire 3D-camera's en ontwikkelde hij een nieuwe techniek om computergegenereerde personages te voorzien van levenechte gezichtsuitdrukkingen. Tussendoor ontwierp hij samen met kunstenaars, fysici en biologen een realistisch aandoende en verleidelijke sf- wereld. Een wereld die zo mooi is dat Camerons fans er het liefst zouden willen wonen. En er ook uit zouden willen zien als de inboorlingen.

 

Een - niet heel serieuze - tutorial om jezelf om te schminken tot Na'vi

Avatar is een van de zeer weinige 3D-films waarbij je vergeet dat je naar een 3D-film zit te kijken. Bij de meeste films die je met een bril op moet bekijken, denk ik vaak: 'Hé, leuk effect!' en dan zit ik dus niet meer in het verhaal. Nadat ik Avatar in de bios had gezien en later op een gewoon, 2D- beeldscherm bekeek miste ik dan ook echt het gevoel van onderdompeling in Camerons 3D-wereld. Toch is de film ook in 2D meeslepend en spannend. Dat komt deels door het functionele, strakke, script.

Natuurlijk is het verhaal - over een soldaat die moet infiltreren in de lokale bevolking van een gekoloniseerde planeet, maar die zich wonderwel thuis blijkt te voelen bij de blauwe, goudogige, drie meter lange inboorlingen - nogal rechttoe rechtaan. En de personages zijn aan de tweedimensionale kant. Maar de film verveelt, ook bij een tweede keer kijken, geen seconde, terwijl hij toch 162 minuten duurt. Volgens Sigourney Weaver moet de film gezien worden als 'een klassiek  verhaal voor de veertienjarige in jezelf'.

Had Cameron dus toch de Oscar moeten krijgen? Ach, tijdens de uitreiking applaudisseerde hijzelf met welgemeend enthousiasme toen zijn ex- vrouw Bigelow de Academy Awards voor beste film en beste regie voor zijn neus wegkaapte. Hij had natuurlijk zijn Oscars al binnengehaald met Titanic. En Avatar was voorafgaand aan de Oscarceremonie uitgeroepen tot de meest succesvolle film uit de geschiedenis. Cameron zal vast tevreden zijn. Hij heeft zijn ereplaats in de filmgeschiedenis verdiend.

Avatar is donderdag 26 januari om 20:30 uur te zien bij RTL 4.

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod

advertentie