Lowbrow jeugdsentiment

De Bankzitter over Costa!

, Martin ten Broek

Woensdag is Costa! op tv, een film die het destijds beter deed in de bioscopen dan bij de critici. De vraag is wel of er nu nog steeds publiek voor is.

Zo gek is het niet dat in 2001 zoveel mensen (bijna 700 duizend) naar Costa! zijn gegaan. Al in de eerste vijf minuten wordt duidelijk wat de ingrediënten zijn: populaire (soap-)sterren als Katja Schuurman, Daan Schuurmans en Georgina Verbaan, beetje spanning, leuke dansjes, alles tegen een feestelijk decor van strand en vakantiepret.

In een NIPO-onderzoek onder jongeren uit 2001 schijnt de film ooit gekozen te zijn tot  'de beste Nederlandse film aller tijden'. Nu de oorspronkelijke fans van de film  wat ouder zijn geworden (en mogelijk wat meer Nederlandse films hebben gezien) lijkt het me eerlijk gezegd niet erg waarschijnlijk dat ze de film nog steeds zo goed vinden. En ik vraag me ook af of een nieuwe generatie jeugdige filmkijkers warm loopt voor deze film van Johan Nijenhuis.

Want zo gek is het niet dat critici in 2001 de film nogal matig vonden: al in de eerste vijf minuten wordt duidelijk wat er schort aan de film: matig acteerwerk, slordig camerawerk, zwakke regie, een flinterdun verhaaltje, probeer daar maar eens iets positiefs over te zeggen.

Verliefd op Ibiza trailer

Daarbij kwam dan ook nog eens het feit dat Nijenhuis nadrukkelijk amusement wilde maken, en zich af wilde zetten tegen de opvatting dat film een ernstige kunstvorm is. Dat viel niet goed bij veel gevestigde filmcritici. Persoonlijk vind ik het wel leuk als iemand zich zo nadrukkelijk als publieksfilmer profileert. Misschien is het ook wel gezond voor de filmindustrie in een land als zowel highbrow als lowbrow makers actief zijn.

Op de filmacademie was het de ambitie van Nijenhuis om 'de Nederlandse Spielberg te worden'. Jammer genoeg heeft hij dat tot dusver niet waargemaakt. Hij maakte vooral nog veel films voor kinderen en pubers, zoals Zoop in India en Bennie Stout. De regisseur legt nu de laatste hand aan Verliefd op Ibiza. Te oordelen naar de trailer zou dat best wel een aardige film kunnen worden, een wat volwassener Costa! Het zal vast geen arthouse worden , Spielberg zie ik er ook niet in, maar hopelijk maakt Nijenhuis wel een film waar de fans van toen heen kunnen gaan.

Dan hoeven ze niet meer te kijken naar Costa! Behalve als ze willen gniffelen over het aandoenlijke amateurisme.

Costa! is woensdag 14 november, 22:35 uur te zien bij RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie