Meiden met ballen

De Bankzitter over Whip It

, Martin ten Broek

Voor haar regiedebuut Whip It, woensdag op tv, omringde Drew Barrymore zich met stoere, gelijkgestemde vrouwen. Het leverde een stevige en leuke film op.

'You don't have the balls,' zegt een vriendin tegen de zeventienjarige Bliss Cavendar als die mee wil doen aan de full contact-rolschaatssport Roller Derby. 'I can grow the balls,' zegt Bliss.

Whip It gaat over sterke vrouwen, vrouwen met ballen. Mannen spelen een bijrol, zijn de komische noot, maar de film draait om vrouwen. Het scenario werd geschreven door Shauna Cross, die zelf ooit echt meedeed aan Roller Derby onder de artiestennaam Maggie Mayhem. Dat je bij die sport niet al te bang aangelegd moet zijn is in het filmpje hieronder te zien.

De film is het regiedebuut van Drew Barrymore, die overigens ook meespeelt in de film. Barrymore werd op zevenjarige leeftijd bekend door haar rol in E.T. De roem eiste zijn tol, vanaf haar twaalfde gebruikte ze drank en wiet , iets later ook nog cocaïne, maar ze herpakte zich, is nu een goedbetaald actrice en heeft, stoer, haar eigen productiemaatschappij.

Bliss Cavendar wordt gespeeld door de Canadese Ellen Page, een actrice die op haar twaalfde haar ouders wegstuurde van een filmset omdat ze zich ongemakkelijk voelde als ze toekeken. In haar vrije tijd gaat ze liever de natuur in dan naar de kroeg, en vindt ze het prettig om geitenstallen uit te mesten.

Een Roller Derby wedstrijd. De scènes in de film zijn nog ietsje gewelddadiger, en veel mooier uitgelicht natuurlijk.

Haar tegenstreefster wordt gespeeld door Juliette Lewis. Lewis ging op haar veertiende het huis uit en trok even in bij actrice Karen Black voordat ze op zichzelf ging wonen, werd op haar vijftiende gepakt omdat ze in een auto reed en op haar zestiende omdat ze in een nachtclub werd aangetroffen. Op haar twintigste kickte ze af. Daarna vervolgde ze een succesvolle acteercarrière en werd voorvrouw van stevige rockbands.

Behalve dat ze sterke persoonlijkheden hebben , en veel lef, hebben de maaksters van Whip It - als je kijkt naar hun uitingen in de media - gemeen dat ze een hekel hebben aan hypocrisie, puritanisme en neoconservatieve vertrutting. Dat is in de film ook te zien. De jongeren in de film gedragen zich niet bepaald volgens strengchristelijke normen, en leiden zo te zien een tamelijk ontspannen bestaan.

De film, tenslotte, is bijzonder de moeite waard. Het is een amusante en enerverende opgroei- en sportfilm, met spectaculair geschoten actiescènes en een mooi uitgespeeld generatieconflict. Vooral warm aanbevolen voor pubermeiden met schaats- en judotalent.

Whip It: woensdag 8 februari 2012, 20:30 uur, RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod

advertentie