Om je dood te lachen

De Bankzitter over grappig geweld

, Martin ten Broek

Doodgaan is natuurlijk een serieuze zaak, maar het moet gezegd worden dat filmmakers in Hollywood het levenseinde soms heel amusant in beeld brengen. Zoals donderdag te zien is in Demolition Man. *

De amusante horrorkomedie Buffy the Vampire Slayer, die later de basis zou vormen voor de succesvolle tv-serie, bevat bijvoorbeeld een werkelijk hilarische sterfscène, gespeeld door Paul 'PeeWee Herman' Reubens waarbij in het script iets zal hebben gestaan als:
AMYLIN (GETS STABBED WITH A WOODEN STAKE): Aaah. You're gonna wish you' d die. Hooooooo. Aaaaah. Oooo. Oooooooo. Aaaah. Aaaah. Haaaaah. Unggg. Ohhhhh. Oooo. Oo. Oo. Aah. Ung. Ung. Ung.
En zo gaat het nog wel even verder, allemaal onder begeleiding van oppervampier Lothos (Rutger Hauer) die een deuntje speelt op een kapotte viool. Briljant.

Een stervende vampier in Buffy, the Vampire Slayer

Ook heel ingenieus zijn de sterfscènes uit de films van de Resident Evil serie, waar een geheim laboratorium alleen bereikbaar is door een lange gang, die als je er doorheen loopt, plotseling gevuld wordt met industriële laserstralen die als een hightech eiersnijder plakjes maken van alles wat zich in de gang bevindt. Erg grappig, het verbaasde gezicht van de stoere commando die zich niet tijdig uit de voeten heeft gemaakt . De scène is ook te vinden bij YouTube . Verder aan te bevelen: de stervende demonische Chinezen in John Carpenters Big Trouble in Little China, en de rake klappen die een goedgetrainde bokser uitdeelt aan Jason Voorhees in Friday the 13th Part 8. ( Bekijk hem hier)

Ook in Demolition Man, een ironische sf- actiefilm met Wesley Snipes en Sylvester Stallone, woensdag op tv, vallen de nodige doden. Aanvankelijk zijn alleen de oneliners van Snipes, Stallone en diens sidekick Sandra Bullock geestig van aard. Bullock komt uit de toekomst en probeert na een knokpartij van Stallone op zijn twintigste-eeuws te spreken: 'He 's finally matched his meet. You really licked his ass.' Beetje plat en grof, maar Bullock weet het toch op een grappige manier te zeggen.

Voor het laatste gevecht tussen held en boef hadden de scenaristen een mooi geïnspireerd idee. De film is, voor wie hem niet te serieus neemt, best grappig , maar wie alleen het einde wil zien moet zo'n tien minuten voor het einde inschakelen.

* (Voor de goede orde: moord en geweld zijn natuurlijk serieuze zaken, wie dat in een fim bevestigd wil zien kan kijken naar Herzogs Into the Abyss, Haneke's Funny Games of Kieslovski's A Short Film About Killing. Maar we hebben het hier over sterfscènes in Hollywoodfilms.)

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod

advertentie