Ondanks afknapper toch kijken

De Bankzitter over The Game

, Martin ten Broek

Hoewel er een enorme afknapper zit in The Game (woensdag op tv) is het toch een fascinerende en meeslepende film, met de sterke punten die je in films van regisseur David Fincher kunt verwachten.

Hoewel er een enorme afknapper zit in The Game is het toch een fascinerende en meeslepende film, met de sterke punten die je in films van regisseur David Fincher kunt verwachten.

Fincher heeft een paar heel goede films gemaakt, en een paar minder goede. Maar zelfs aan zijn minder goede films kun je je geen buil vallen, vooral omdat hij zo goed is in het creëren van sfeer.

De sfeer in Se7en druipt bijvoorbeeld van het doek af, vanaf de openingsscène tot aan de briljante finale. Als filmkijker was ik toch heus wel wat gewend toen ik de film de eerste keer zag, toch waren er een paar scènes in de film  waar ik nauwelijks naar durfde te kijken, waarbij ik de handen voor de ogen wilde slaan. Die Fincher, besloot ik, zou ik eens in de gaten gaan houden.

De indringende openingscredits van Se7en

En toen na afloop van Fight Club een bioscoopbezoeker luidkeels verkondigde 'wat een enorme klotefilm' hij het had gevonden kreeg ik spontaan de neiging om met hem op de vuist te gaan. Ik snapte heus wel dat al dat vechten in de film ironisch bedoeld was (hij waarschijnlijk niet), maar de film was mooi en meeslepend en die vent snapte er niks van. (Ik ben het gevecht niet aangegaan, de betrokken bezoeker was tien centimeter groter, tien kilo spieren zwaarder en zag eruit alsof hij een zwarte band in een vechtsport had.)

Bij The Social Network snápte ik waarom het personage van Zuckerberg deed wat hij deed. Het was gewoon de wraak van de nerd op degenen die sociaal vaardiger en succesvoller waren. Het zal voor alle betrokkenen vervelend zijn geweest om door de  CEO van Facebook bedrogen, verraden en bestolen te worden, maar door de manier waarop hij door Fincher werd neergezet, begreep ik wat hem bezielde, kreeg ik toch een soort sympathie voor hem.

Zodiac vond ik fantastisch, vanwege de geweldige acteerprestaties, door het sterke scenario, maar ook door de mooie jaren zeventig sfeer. Alien 3 vond ik lang niet zo slecht als veel fans van de Alien-serie, door de grauwheid en de troosteloosheid van de planeet waar de film zich afspeelt. Ook The Girl with the Dragon Tattoo vond ik goed, al vond ik die film weinig toevoegen aan het Zweedse origineel.

The Game hoort dankzij een flinke afknapper niet tot het beste werk van Fincher, maar de film bevat veel moois: het uitstekende spel van Michael Douglas als keiharde zakenman. De beelden die net niet te donker zijn om te irriteren, al scheelt het niet veel. De subtiele muziek, de fraaie vormgeving, de sterke bijrollen, de scènes die je helemaal het verhaal inslepen.

Wat er met die afknapper bedoeld wordt, is makkelijk op internet te vinden. Maar leuker is het om de film zonder voorkennis te bekijken.

The Game: Woensdag 29 augustus 2012, 20:30 uur, RTL 8

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod

advertentie