Relatieperikelen

De Bankzitter over de films van Judd Apatow

, Martin ten Broek

Woensdag komen twee komedies van Judd Apatow op tv, The 40 Year Old Virgin en Knocked Up. Ze gaan over seks, maar ook over relaties. Soms grof, maar niet plat.

Als man hoor ik me natuurlijk meer te interesseren voor films met geweld en explosies, toch kijk ik regelmatig een film over relaties, en sommige vind ik zelfs leuk.

Zelfs tamelijk manonvriendelijke chick flicks vind ik, vanuit antropologisch perspectief, de moeite waard. Ze geven, heel handig, een inkijkje in de vrouwelijke geest. Was will das Weib? Het antwoord, althans volgens films als Terms of Endearment, is: in ieder geval heel veel praten over en werken aan relaties.

De films van Judd Apatow gaan ook over relaties, maar, in tegenstelling tot chick flicks , zijn ze ook geschikt voor mannen die niet zo geïnteresseerd zijn in de vrouwelijke psyche. Voor die botteriken bevatten de films humor. De openingsscène van The 40 Year Old Virgin is bijvoorbeeld erg leuk. Je ziet hoe een man die nooit een seksuele ervaring heeft gehad kennelijk zoveel libido heeft opgespaard dat zijn ochtenderectie hem fenomenaal in de weg zit als hij is opgestaan. Grof , maar geestig.

Scène uit chick flick 'Sleepless in Seattle' over mannen en emoties

De film is, net als Knocked Up, langer dan twee uur. Die tijd wordt niet alleen volgemaakt met leuke grappen, soms is de toon ernstiger. In Knocked Up vormen Paul Rudd en Leslie Mann bijvoorbeeld een koppel met een moeizame relatie: zij vindt dat hij zich onverantwoordelijk gedraagt, hij snakt naar meer vrijheid. Hun gekibbel is niet bijzonder grappig, eerder wat pijnlijk. Omdat Mann in het dagelijks leven namelijk getrouwd is met regisseur en scenarist Apatow, vraag je je toch af hoeveel van de ruzies tussen de twee gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen.

Maar goed. Door die ernstige ondertoon onderscheiden de films van Apatow zich in elk geval gunstig van de meeste films met grappen over erecties, die toch vooral op tieners gericht zijn. De hoofdpersonen in deze Apatow-films hebben aanvankelijk die tiener nog in zich, maar worden aan het einde van de films toch ietsje volwassener. Ze hebben, met forse tegenzin, nagedacht over relaties en besluiten dat die niet zo bedreigend zijn als ze hadden gedacht.

Dat maakt de films eigenlijk erg verantwoord. Vlak na het bekijken van Knocked Up en The 40 Year Old Virgin krijg je als man helemaal zin in een rustig familiebestaan als verstandige vader en liefhebbende echtgenoot. Een goed, zelfs nobel gevoel. Al is het natuurlijk de vraag of dat gevoel na de volgende geweld en explosies-film beklijft.

Knocked Up: woensdag 30 mei, 20:30 uur, RTL 5
The 40 Year Old Virgin: woensdag 30 mei, 23:15 uur, RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie