Riskant buitelen over cirkelzaagtafels

De Bankzitter over Mr. Nice Guy, donderdag op tv

, Martin ten Broek

Donderdag komen er twee films met Jackie Chan op tv. Rush Hour (1998), een bekende uit zijn Hollywoodjaren, en Mr. Nice Guy (1997), een wat minder bekende film die hij in Hong Kong maakte. In Mr. Nice Guy wordt Chan geregisseerd door zijn jeugdvriend, de bovenmatig getalenteerde, dikke kung fu-meester Sammo Hung Kam-Bo.

In Mr Nice Guy speelt regisseur Hung zelf een klein rolletje. Hij speelt een bont uitgedoste, corpulente fietser die op de straten van Melbourne, Australië ruzie krijgt met criminelen. Hij krijgt klappen en wordt van de weg gereden. Hij botst met zijn fiets tegen een geparkeerde auto, vliegt over het stuur op de kofferbak en glijdt dan soepel en sierlijk verder: eerst het autodak op, dan weer het dak af over de motorkap , om ten slotte met een plofje tussen twee auto's op straat te belanden. Mooi, bedrieglijk eenvoudig ogend stuntwerk, van het type waar Hung zo beroemd om werd .

Net als Jackie Chan werd Hung al als klein jongetje getraind op de Peking Opera School in Hong Kong, waar hij les kreeg in vechtkunsten, acrobatiek en zang en dans. Hung werd op zijn zestiende ernstig ziek, moest lang het bed houden en kwam vele kilo's aan. Dat weerhield hem er later niet van om een respectabele carrière op te bouwen als stuntman en acteur, die ondanks zijn overgewicht meer dan zijn mannetje wist te staan. Uiteindelijk bouwde hij grote faam op door zijn fantasievolle, vaak wonderschone, soms erg geestige gevechtschoreografiën.

Gevecht uit Ip Man 2, waarbij kungfu-meester Donny Yen (dun) het vanaf 6 minuten en 23 seconden opneemt tegen rivaal Sammo Hung (corpulent).

Zo ontwierp Hung vechtscènes voor Wong Kar-Wai's niet helemaal gelukte, maar absoluut fascinerende zwaardvechtersdrama Ashes of Time. Ook was hij verantwoordelijk voor de actiescènes in Stephen Chows enerverende komedie Kung Fu Hustle, hoewel de rol van martial-arts coördinator in die laatste film werd overgenomen door Woo-Ping Yuen, de choreograaf van oa The Matrix-films. Dat Hung op 47-jarige leeftijd zelf nog steeds heel fit is bewees hij in een zinderende scène in de prima kungfu-biopic Ip Man 2 (2010), een film waarvoor hij ook de gevechtsscènes ontwierp.

Mr. Nice Guy is een typische Sammo Hung-film. Het is Hung die de stunts bedacht: riskante buitelingen over gierende cirkelzaagtafels, of klauteren op rijdende gigantische mijnbouwmachines. Als je dan in de bloopers ziet dat het ook wel eens fout ging, en dat er geen trucopnames werden gebruikt , krijg je automatisch respect voor de onverschrokkenheid van Jackie Chan en het vakmanschap van zijn vriend Sammo Hung.

Mr. Nice Guy is donderdag 15 maart om 22:30 uur te zien bij Veronica.

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod

advertentie