Schoorvoetend glimlachen

De Bankzitter over Mr. Deeds

, Martin ten Broek

Er zijn maar weinig dingen niet irritant aan Adam Sandler. Die vreselijke lispelstem! Dat vlakke, uitgestreken gezicht! Ook irritant is dat sommige van zijn films best geestig zijn. Zoals Mr. Deeds, woensdag op tv.

Natuurlijk is de haat van veel rechtgeaarde cinefielen voor een van Amerika's bestbetaalde acteurs voor een groot deel terecht. Kijk maar eens naar het eerste kwartier van Jack & Jill, een film waarin hij een volkomen oninteressante man én diens afgrijselijke zus speelde. Die zus is een humorloos loeder, haar ' komische inbreng' is een sociale onhandigheid die de grens van het onbeschofte ruimschoots overschreed. Totaal niet grappig. Sandler kreeg bij de Razzies de prijs voor Slechtste Acteur, Slechtste Actrice, Slechtste Stel en Slechtste Script.

Een van onze recensenten schreef laatst een opvallend mild stukje over Mr. Deeds. En dat terwijl de film een remake is van een film van icoon Frank Capra, namelijk van zijn Oscarwinnende Mr. Deeds Goes to Town uit 1936. Sandler speelt in de remake notabene de rol van Gary 'High Noon' Cooper. Het gore lef! Om te kijken of dat stukje niet veel te positief is besloot ik de film zelf eens te bekijken. It's a dirty job, but someone's got to do it.

Tikje traag, maar toch leuk: een scène uit het origineel.

Mijn twijfels bij het bekijken van de film begonnen al na vijf minuten, als een stukje dialoog mild geestig blijkt te zijn. Daarna wordt Sandler geïntroduceerd in een ook al zo vrolijke scène, met licht absurdistische trekjes. Bijrollen van John Turturro en Steve Buscemi zijn gematigd grappig. De film blijkt moeiteloos uit te kijken ! Dat had ik niet verwacht. Natuurlijk is het verhaal schaamteloos sentimenteel , maar dat was het (betere) origineel ook.

Mr. Deeds bevat jammer genoeg ook de nodige poep- en plashumor, maar er zijn ook sterke slapstick- achtige grappen. De scène waarin de hoofdpersoon als lid van de vrijwillige brandweer van een gehucht in New Hampshire zich geroepen voelt om de New York City Fire Department bij te staan bij het redden van een dame die haar brandende flat niet wil verlaten voordat al haar katten in veiligheid zijn.

Wonderlijk genoeg is Mr. Deeds dus best een aardige film, en onze stukjesschrijver had gelijk. Maar de waarschuwing blijft gelden: kijk Adam Sandler-films (behalve Punch Drunk Love, maar dat is een heel ander verhaal) alleen met de grootst nodige omzichtigheid, en nadrukkelijk op eigen risico.

Mr. Deeds is woensdag 7 november om 22:35 uur te zien bij RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie