Twee soorten Streep

De Bankzitter over Doubt en Mamma Mia!

, Martin ten Broek

Woensdag komen Doubt en Mamma Mia! op tv. Films met om heel verschillende redenen goede rollen van Meryl Streep.

Er zijn maar weinig jaren dat Meryl Streep níet voor een Oscar genomineerd wordt. Ook in 2012 was het raak. Voor haar rol als Margaret Thatcher in The Iron Lady (nu in de bioscoop) kreeg ze haar zeventiende Oscarnominatie. En voor de derde keer mocht ze het beeldje ook echt mee naar huis nemen. Ze won die prijs terecht, als het je lukt om in deze tijd van diepe economische crisis sympathie op te wekken voor een van de grote pleitbezorgsters van het neoliberalisme, dan heb je wel wat in huis.

Streep is altijd sterk en vaak overdonderend. In een aantal filmpjes op YouTube worden scènes uit alle films waarvoor ze een Oscarnominatie kreeg aan elkaar geplakt en daar kun je heel goed zien hoe Streep vooral in het begin van haar carrière de ene loodzware rol na de andere speelde . Het waren films over de oorlog, over scheiding, over gerommel met veiligheidsnormen in kerncentrales.

Jim Carrey is - af en toe - complimenteus over Streep

Doubt (2008), woensdag op tv, is ook geen lichte kost. Streep speelt zuster Aloysius, directrice van een katholieke school in The Bronx, begin jaren zestig , die twijfelt over de eerbaarheid van de bedoelingen van een toffe schoolpastoor, gespeeld door Philip Seymour Hoffman. In de confrontaties tussen de twee kunnen de twee topacteurs laten zien hoe goed ze zijn. (Overigens speelt Viola Davis Streep van het doek in de beste scène van de film.) Al dat uitstekende spel levert een prima film op. Boeiend, actueel en tot nadenken stemmend. Maar wel weer zware kost.

Want soms is het wat vermoeiend , dat heftige spel van Streep. Heel knap, maar je mag geen seconde verslappen. Gelukkig kreeg de actrice de laatste jaren steeds vaker wat meer humoristische rollen, die ze trouwens ook heel goed speelde. De losse, tikje drankzuchtige kookboekenschrijfster Julia Childs in Julie & Julia leek - zoals via YouTube te controleren viel - heel erg op de echte Julia, en was gelukkig ook net zo amusant.

Voor haar rol in Mamma Mia!, als hippiechick op middelbare leeftijd die tot haar ontsteltenis haar jeugdliefdes ziet opduiken bij de bruiloft van haar dochter kreeg Streep nu eens geen Oscarnominatie, maar wel (samen met de rest van de cast) een Grammy -nominatie: Streep kan heel aardig zingen. En Mamma Mia!, waar ik met enige scepsis naar ging kijken omdat ik zeker niet tot de doelgroep hoor (ik ben geen vrouw en geen ABBA-fan), bleek een vrolijke en aanstekelijke komedie, waar de catchy liedjes zo slim doorheen zijn verweven dat je ze uiteindelijk toch mee gaat neuriën.

Mamma Mia! wordt woensdag 28 maart uitgezonden op RTL 4 om 20:30 uur
Doubt wordt woensdag 28 maart uitgezonden op NET 5 om 20:30 uur

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie