Verloren gegane dromen

De Bankzitter over Revolutionary Road

, Martin ten Broek

In Revolutionary Road, woensdag op tv, had April (Kate Winslet) zich meer voorgesteld van het leven. Je moet immers altijd je dromen blijven volgen, toch?

Ooit droomde ik van een Woodward-en-Bernsteiniaans journalistiek bestaan, waarin ik met vlijmscherpe stukken en diepgravende onthullingen perfide politici ten val zou brengen. Dat alles sfeervol uitgelicht, terwijl ik in hemdsmouwen rokend achter de typemachine zat.

Hollywood vertelt ons dat we altijd onze dromen moeten volgen, maar statistisch gezien komen veel dromen natuurlijk niet uit, anders waren er wel veel meer wereldberoemde zangers, acteurs, voetballers en fotomodellen geweest.

April, het personage van Kate Winslet in Sam Mendes' prachtige drama Revolutionary Road, woensdag op tv, droomde ervan om ooit groots en meeslepend te leven. Ze zag haar kans schoon toen ze op een feestje Frank (prima rol van Leonardo DiCaprio) ontmoette. Hij kon het allemaal zo mooi zeggen, vond ze, dus in de toekomst zouden ze vast niet een gewoon leven als ieder ander leiden, ze zouden bijzónder zijn.

Jaren later. Als op een avond haar artistieke aspiraties niet het gewenste resultaat opleveren, realiseert April zich dat haar dromen nog steeds niet uitgekomen zijn. En de klok tikt door. Er volgen schitterende, pijnlijke scènes, als Winslet blijft proberen het leven in een opwindende koers te duwen. Een heroïsche opgave, want de werkelijkheid is weerbarstig.

Regisseur Mendes maakte eerder American Beauty, waarin ook Lester Burnham, de door Kevin Spacey prachtig gespeelde hoofdpersoon, zich meer van het leven had voorgesteld. Tijdens een fikse midlifecrisis gaat Lester aan de gewichten hangen, rookt weer eens een stevige joint, en dagdroomt over een verleidelijke klasgenote van zijn tienerdochter.

Lester is op een treurige manier behoorlijk komisch. Bij  April en Frank uit Revolutionary Road valt weinig te lachen. Vooral April gruwt van het idee 'dat je je moet terugtrekken uit het leven zodra je kinderen hebt'. En ze denkt dat 'niemand de waarheid vergeet. Maar iedereen wordt gewoon beter in liegen'. April wil niet liegen, wat dapper is, maar ze maakt het zichzelf niet makkelijk.

Het is misschien een beetje slap. Maar ik vind het burgermansbestaan eigenlijk best comfortabel.  Op een kantoor werken aan een website over films vind ik een erg fijne bezigheid, al zal ik de wereld er niet mee veranderen. Ik wil best nog wel eens een perfide politicus beentje lichten, mocht de gelegenheid zich voordoen, maar als ik er niet meer aan toekom kan ik daar wel mee leven.

advertentie