Voor anglofiele cinefielen

De Bankzitter over Tamara Drewe

, Martin ten Broek

Er zijn prachtige films gemaakt over arme sloebers in verslonsde Britse wijken, maar wie liever een wat rustieker decor ziet kan goed terecht op het Engelse platteland. Daar wordt ook zo mooi Engels gesproken.

Waarschijnlijk zul je als tiener veel liever in de grote stad wonen, het platteland is immers oersaai. Dat vinden bijvoorbeeld twee jonge personages uit Steven Frears' Tamara Drewe (dinsdag op tv). Maar de wat oudere personages uit de film voelen zich prima thuis in het dorpje Ewedown in Dorset. Een dorp met heggetjes, koeien en landwegen, waar, leuk voor de dames, de lokale hunk zo nu en dan met ontbloot bovenlijf een omheinigspaal in de grond mept.

De film speelt zich grotendeels af op en rond het pension dat wordt uitgebaat door Beth, de koekjesbakkende echtgenote van gefortuneerd pulpschrijver Nicholas. Hun huwelijk is niet ideaal, zoals de gasten, een aantal auteurs die er een rustige plek vinden om te kunnen schrijven, maar al te duidelijk merken. Echt erg vinden ze die rustverstoring niet: 'I didn't know they provided material too,' grijnst een van hen. De fantasie van vooral de heren schrijvers krijgt vleugels als de fraaie Tamara Drewe terugkeert naar haar geboortedorp.

Inspiratiebron voor de oudere schrijver

De film is gebaseerd op een strip van Posy Simmonds , voor het eerst gepubliceerd in The Guardian, waarin ze leden van de middle class op de hak neemt, vooral degenen met literaire ambities. Het zijn geestige , ironische observaties die ze doet. Frears weet de sfeer van de strips goed naar film te vertalen, maar kan natuurlijk ook fijn putten uit de teksten in de strips, waarin de personages prachtige dingen zeggen.

'For God's sake, we're surrounded by novelists,' zegt de man van het ruziënde stel bijvoorbeeld tegen zijn nogal luidruchtige echtgenote. Ook leuk is het antwoord van het ene pubermeisje op de vraag van de andere of ze naar haar huis zullen gaan: 'And watch your dad farting into a sofa?'

Tamara Drew is, vooral voor anglofielen, een fijne film. Overigens schijnt Andrea Arnold, ooit kandidaat te zijn geweest om Tamara Drewe te regisseren . Arnold is maakster van Fish Tank, een tamelijk subliem drama over vuilbekkende arme sloebers in een verslonsde Britse wijk. Ben toch benieuwd hoe haar versie eruit had gezien.

Tamara Drewe is te zien op dinsdag 9 oktober om 20:30 uur op RTL 8

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie