Voor een warme zomeravond

De Bankzitter over An Inconvenient Truth

, Martin ten Broek

Na zo'n snikheet weekend ben ik graag bereid wat energie te verstoken om nogmaals naar An Inconvenient Truth te kijken.

Vooral de openingsbeelden zijn erg sfeervol. Voormalig presidentskandidaat Al Gore toont een idyllisch riviertje waarin je graag zou pootjebaden, begeleid door vogelenzang, het ruisend kabbelende water en rustgevende muziek. Daarna gaat de film verder met beelden van nog koelere plekken, maar dat zijn gletsjers die afbrokkelen, en die zijn veel minder rustgevend.

Gore maakt ons met die beelden onnodig bang, zeggen zijn critici. Gore kijkt met een gekleurde bril, overdrijft, liegt zelfs. En het moet gezegd worden: de voormalige politicus weet wel hoe hij zijn verhaal moet presenteren. Als hij een grafiek presenteert en daarvoor een schaarhoogwerker op het podium laat zetten is dat natuurlijk nergens voor nodig, maar indruk maakt het wel. Hij vertelt grappen, doet persoonlijke ontboezemingen, stemt daarmee zijn publiek mild en poneert dan stellingen die vragen zouden kunnen oproepen als: zijn de uitbraak van vogelgriep en SARS werkelijk te wijten aan de klimaatsverandering?

Gore is eigenlijk ook een beetje een mafketel. In zijn eerste jaren op Harvard, waar hij politicologie studeerde, vermeed hij colleges in bètavakken als de pest. Hij rookte wiet en vermaakte zich met pool-spelen. Maar hij was slim en studeerde uiteindelijk toch - cum laude - af.

Dat hij ooit in een interview beweerde dat hij 'het initiatief had genomen om internet te creëren' was wat kort door de bocht, maar hij was al vroeg voorstander van computernetwerken en hij was sowieso een van de zeer weinigen in het congres die computers, technologie en wetenschappelijke ideeën überhaupt begreep. Niet slecht voor iemand die niet hield van bètavakken.

Later kwam aan het licht dat de meeste kritiek op Gore en zijn klimaatwetenschappers afkomstig was van een groep conservatieven die nadrukkelijk bereid waren om op de man te spelen om de ideeën over klimaatverandering te ontkrachten. De overgrote meerderheid van de wetenschappers denkt wel degelijk dat de mensheid zorgt voor een zorgwekkende opwarming van de aarde.

Tikje wanhopige Gore bij TED.com

Over het algemeen had Gore gewoon gelijk. Het enige discutabele element in zijn film is zijn hoop dat we de boel kunnen redden. In een latere voordracht met dia's die hij hield op TED.com zien we een minder relaxte, zelfs een beetje gestreste man, die ons voorhoudt dat de zaak nog niet verloren is, als de politici maar een beetje willen meewerken. Maar die interesseren zich meer voor de economie en de werkgelegenheid. IJsberen hebben geen stemrecht.

Er zijn meer klimaatveranderingfilms, boze ( The Age of Stupid), slechte ( The Day After Tomorrow), treurige ( The Last Days of Shishmaref), maar An Inconvenient Truth blijft de moeite van het bekijken waard. Ideaal voor een warme zomeravond, dankzij Gore's onderkoelde humor, zijn ijskoude feiten en die openingsbeelden van dat heerlijk frisse beekje.

An Inconvenient Truth is woensdag 22 augustus, 20:30 uur te zien bij RTL 8

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod

 

advertentie