Wodkaatje met bloed

De Bankzitter over Russische fantasy

, Martin ten Broek

De in Rusland zeer succesvolle fantasyfilm Night Watch (Nochnoy dozor, woensdag op tv) werd in het westen gepresenteerd als het Russische antwoord op The Lord of the Rings. De vergelijking gaat een tikje mank. Waar de vriendelijke hobbits in The Lord of the Rings-films graag in een biertje happen wordt in Night Watch vooral wodka en bloed gedronken.

Een groot deel van de charme van de film komt van het wodka-doordrenkte sfeertje. De film is gebaseerd op urban fantasy-romans van Sergey Lukyanenko, een uit Kazachstan afkomstige kinderpsychiater, die zijn karige Sovjet-salaris aanvulde met schrijven van sf- en fantasyverhalen en daarmee in Rusland zeer populair werd. Night Watch speelt zich af in verloederde appartementen, smerige slachthuizen, verlaten en vervallen pakhuizen. De hoofdpersoon Anton Gorodetsky heeft een semipermanente kater, draagt een zonnebril om de wallen onder zijn ogen te maskeren, wankelt kokhalzend over straten. Veel personages handelen met Sovjet-Russisch arbeidsethos: ze doen hun werk, maar met tegenzin en onder protest.

De film gaat over de leden van de Night Watch en de Day Watch. Het zijn rivaliserende tovenaars en vampiers die in 'de schemer' kunnen treden, in een parallele werkelijkheid waar magie mogelijk is. En dat is dan geen magie waarbij bliksems en vuurbollen uit vingers schieten, in de film mixt een ouwe heks in haar rommelige Moskouse appartement troebele wodka met een scheutje bloed, waarna ze prevelend en handenwringend probeert op afstand bij een jonge vrouw een miskraam te bewerkstelligen. Al snel worden haar handen glibberig van het bloed.

Een wat minder subtiele scène in Night Watch

Regisseur Bekmambetov kreeg na Night Watch en de opvolger Day Watch, aanbiedingen uit Hollywood, en het is gemakkelijk te zien waarom. Hij toont onmiskenbare visuele flair, laat soms subtiel wolkjes bloed door het beeld fladderen, of projecteert beelden van de bloedsomloop  onder de huid van personages. Erg fraai is een lang shot van een klein, roestvrijstalen boutje, dat lostrilt in een vliegtuig, naar beneden valt en uiteindelijk in een ventilatieschacht van een flatgebouw valt.

Regelmatig is hij minder subtiel, als hij een vrachtwagen met vlammen uit de uitlaatpijpen door de straten van Moskou laat racen en over de kop laat vliegen , waarbij hij veel gebruik maakt van versnelde en vertraagde beelden. Vooral dat soort krachtpatserij heeft vast in Hollywood veel indruk gemaakt. Bekmambetov mocht in de VS Wanted maken, een big budget fantasyfilm met grote sterren als James McAvoy , Angelina Jolie en Morgan Freeman. Aardige film, strak gemaakt, maar lang niet zo charmant als Night Watch.

Mogelijk wordt Bekmambetovs volgende, Abraham Lincoln: Vampire Hunter, beter. Het idiote uitgangspunt maakt in elk geval nieuwsgierig: voordat hij president van de VS werd had Abraham Lincoln een carrière als bestrijder van ondood gespuis. Veel bloed, maar geen wodka, te oordelen naar de trailer , zou zomaar kunnen tegenvallen, dus.

Night Watch is op woensdag 16 mei om 22:15 uur te zien bij RTL 7

Meer columns van De Bankzitter over het tv-aanbod.

advertentie