Alle leeftijden

De Bankzitter over Briefgeheim

, Martin ten Broek

Jeugdfilm Briefgeheim, woensdagmiddag op tv, is voor kinderen behoorlijk spannend. Maar kunnen hun ouders, zonder zich te vervelen, meekijken?

In een interessant interview met CinemaTV ter gelegenheid van het Cinekid-festival vertelt Simone van Dusseldorp, regisseur van Briefgeheim, de openingsfilm van 2010, over de valkuilen van spanning in jeugdfilms: 'Op de meest onverwachte momenten is een kind bang. Kinderen blijven gevoelig. Maar je moet films ook niet te lief maken, kinderen willen ook het echte leven zien.'

Dat geldt ook voor hun ouders, zou ik toe willen voegen, die best mee willen kijken, maar zich liever niet kapot willen vervelen. Gelukkig zien filmmakers dat meestal ook wel in. Beproefde technieken om het vaders en moeders ook naar de zin te maken is ruim gebruik van humor, zoals je kunt zien in de betere animatiefilms zoals Up, Toy Story 3 en Ponyo. Door grappen voor de kinderen en humor voor ouders slim door elkaar te mixen stel je iedereen tevreden.

'Ja doei!' De trailer van Briefgeheim

Vaak stoppen filmmakers voor kinderen spanning in een film, waarna ze de ouders paaien met humor. Maar een film voor zowel volwassenen als voor kinderen spannend maken is heel lastig, volwassenen hebben nu eenmaal veel heftiger beelden nodig om de adrenaline een beetje te laten stromen, afgestompt als ze zijn. In de VS lossen sommige ouders dat heel praktisch op, door gewoon hun jonge kinderen mee te nemen naar films die ze zelf willen zien, bijvoorbeeld naar The Dark Knight Rises van Christopher Nolan, en eventuele jeugdtrauma's voor lief te nemen. Maar daar zijn ouders in Nederland godzijdank niet ruimdenkend genoeg voor.

Briefgeheim is een spannende jeugdfilm, geschikt voor kinderen vanaf negen jaar, niet bijzonder grappig voor ouders. Als meekijker bij de film moest ik (afgestompt als ik ben) me een paar keer inhouden om niet keihard 'Ja ja...' te gaan roepen, bijvoorbeeld bij een scène waarbij een jongetje zich in een zwembad verstopt door onder water te blijven terwijl op de rand een boef opzichtig níet naar beneden staat te kijken. Maar gelukkig heeft de film niet veel van dat soort momenten. Het is trouwens juist wel leuk om te kijken of de kinderen ook zo'n Jaja-Erlebnis hebben, of dat ze die scènes nog voor zoete koek slikken, de schatten.

Briefgeheim heeft gelukkig ook volwassenen veel te bieden: prima camerawerk, sterk spel van een aantal acteurs, een leuk script met verwijzingen naar de actualiteit. In het CinemaTV-interview zegt Cinekid-directeur Sannette Naeyé dat in Nederland inmiddels betere jeugdfilms worden gemaakt dan in het traditionele kinderfilm- mekka Zweden. Wat Briefgeheim betreft heeft ze in elk geval gelijk: het is een mooie, volwassen jeugdfilm.

Briefgeheim is woensdag 23 januari 2013 om 15.30 uur te zien op Nederland 3

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie