Blijf toch lekker thuis

De Bankzitter reist niet graag

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Severance op tv, een film waarin wordt aangetoond dat het in het buitenland bepaald niet pluis is. Ook andere films illustreren de gevaren van grensoverschrijding. Misschien is het toch beter om lekker in eigen land te blijven, deze zomer.

Wie toch besluit weg te gaan heeft in de Benelux niet al te veel te vrezen. Goed, in Brugge gebeurt nog wel eens een moord, zoals te zien is in In Bruges (woensdag, 22.00 uur, RTL 7) maar over het algemeen houden de Belgen het gemoedelijk.

In de Franse streek Poitou-Charentes wordt het al wat linker, daar moet je oppassen voor buurmannen die met Braziliaanse woekerplanten proberen je huwelijk te ontwrichten, blijkt uit Vivace (donderdag, ARTE, 13.50 uur). Maar dat valt natuurlijk nog steeds in het niet bij de gevaren in landen als Zuid-Afrika en Oeganda. Daar kan Marco Borsato over meepraten: in Wit licht (donderdag, Nederland 3, 22.20 uur) moet hij het bijvoorbeeld opnemen tegen krijgsheren die kindsoldaten ronselen.

En wat te denken van het Midden-Oosten? In de openingsscène van Waltz with Bashir (donderdag, 23.40 uur, Canvas) worden de straten daar bevolkt door hordes wilde honden. Dat is metaforisch bedoeld. Het Midden-Oosten is weliswaar een prachtig gebied, tjokvol mooie oude gebouwen en met een fijn klimaat, maar zo af en toe veranderen mensen daar in verscheurende, wilde dieren . Geen goede vakantiebestemming, dus.

De straten in het Midden-Oosten: onveilig gemaakt door metaforische wilde dieren

Amerika is ook niet aan te raden. Iowa lijkt zo kalm en degelijk, maar verzekeringsagenten die hun leven overzichtelijk willen houden moeten die staat mijden, want daar loert het gevaar in de vorm van cannabis en overspelig vrouwvolk, kijk meer eens naar Cedar Rapids (vrijdag, 22.20 uur, RTL 5).

En wie deze zomer naar het voormalig Oostblok gaat, Roemenië, Hongarije, die contreien, moet helemaal uitkijken. Voor beren, zoals te zien is aan het begin van Severance (vrijdag, 1.05 uur,  BBC1). En ook voor veel engere dingen, zoals blijkt uit de rest van die overigens zeer vermakelijke film.

Blijf dus maar lekker thuis. Er is van alles te zien op tv.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie