Bloederige boel

De Bankzitter over Apocalypto

, Martin ten Broek

Woensdag is Apocalypto op tv, een actie/avonturenfilm van Mel Gibson die speelt bij de oude Maya's. In de film kijkt Gibson niet op een litertje bloed.

Een spannende film mag best flink bloederig zijn. Bloed is zo lekker rood, als er bloed in beeld komt weet je meteen dat het foute boel is. Als je in een film op het witte overhemd van een moordenaar grijze of witte stukjes hersenen zou zien, zou dat veel minder goed werken. In plaats van 'Oei, bloed!' zou je denken: 'Wat is dat nou? Is dat griesmeel? Of pannenkoekenbeslag? Nee, tjongejonge, dat lijkt wel een stuk hersens!' Maar na die conclusie heb je al seconden gemist van de film.

Bloederige scènes kunnen doodeng zijn, of grappig, of iets er tussenin. Bij Aziatische zwaardvechtfilms zijn bijvoorbeeld vaak mooie bloedfonteinen te zien, die uit iemands afgehakte ledematen sproeien. Misschien zijn die spuitende slagaders wel heel realistisch, komen ze in het echt ook voor, bij oorlogen die met zwaarden en bijlen worden uitgevochten. Maar in een film zijn ze vaak ook een beetje grappig. Omdat ze zo overdreven overkomen.

'It was an interesting period...' volgens Gibson. Dat kun je wel zeggen!

Als het gaat om het gebruik van bloed houdt regisseur Mel Gibson zich niet in. Dat is bijvoorbeeld te zien in The Passion of the Christ, waarin hij zo realistisch mogelijk de martelgang van Jezus naar het kruis uitbeeldt. Een puik staaltje bloederig filmmaken, niet voor niks werden de grimeurs genomineerd voor een Oscar, zo ambachtelijk hadden ze de bloederige sporen van de diverse martelwerktuigen nagebootst.

In The Passion of the Christ is Gibson van begin tot eind bloedserieus. Dan is zijn Apocalypto toch ietsje vrolijker. Ook hier gruwelijk en excessief geweld, maar in deze film kan de held tenminste iets terugdoen. De boeven zijn hele nare Maya's, die doen aan mensenoffers en een soort kleiduivenschieten - met speren en bogen in plaats van geweren, en met wegrennende gevangenen in plaats van kleiduiven. Dan is het best bevredigend als de hoofdpersoon ze een koekje van eigen bloederig deeg geeft. Daarnaast zijn sommige details in de film zo smerig dat je, als je de film niet walgend hebt weggezapt, toch moet lachen om de regiekeuzes van die gekke Gibson. Iemand krijgt een speer in zijn nek, die er door zijn geopende mond weer uitkomt, dat werk.

Bestand tegen bloed ? Woensdagavond 24 april, om 22.15 uur is Apocalypto te zien op RTL 7. Vrijdag 26 april is hij ook te zien op Canvas, om 22.15 uur.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie