Charmante mannen

De Bankzitter over McConaughey en Grant

, Martin ten Broek

Hoezeer het idee van de 'romantic lead' is veranderd in de loop van de tijd is woensdag goed te zien. Dan komt Ghosts of Girlfriends Past uit 2009 op tv, en Bringing Up Baby, die een dikke zeventig jaar eerder werd gemaakt.

In Ghosts of Girlfriends Past speelt Matthew McConaughey een modefotograaf met veel succes bij de vrouwen. Op zijn werk loopt hij de hele dag tussen de ondergoedmodellen, die hij moeiteloos om zijn vingers windt. Hij laat zijn secretaresse een videoconferencing sessie met drie van zijn vriendinnen organiseren om ze - heel efficiënt - simultaan te dumpen. Ze mogen blij zijn dat ze het genoegen van zijn gezelschap hebben mogen smaken en verder niet zeuren. Een kersverse verovering kijkt mee bij het gesprek en denkt dan - heel naïef - dat zij wél de ware voor hem zal zijn.

McConaughey speelt dus een hufter. Maar wel een leuke hufter, met z'n wasbordbuik. Hordes meiden beleven een geweldige tijd met hem. (Tot hij hun hart breekt. Maar is het niet better to have loved and lost, then never to have loved at all?) En voor hem is het natuurlijk ook geen straf, al die wisselende partners, er even vanuitgaand dat hij akelige ziektes buiten de deur weet te houden.

Dat meiden massaal voor hem vallen komt omdat hij allerlei versiertrucs heeft geleerd van zijn oom (geestig gespeeld door Michael Douglas). Een van zijn tips: als je de minst leuke van een groepje dames zodanig aanspreekt dat ze je verontwaardigd een klap in je gezicht geeft zit je goed. Een van haar vriendinnen zal later namelijk naar je toekomen om te zeggen dat zij wél interesse heeft. Oei oei, wat is het dus een foute man, met veel te veel inzicht in de vrouwelijke psyche. Maar - SPOILER! - tijdens de film komt snoodaard McConaughey tot inkeer en ontdekt dat hij verlangt naar een monogame relatie met zijn Grote Liefde.

Cary Grant in vrouwenkleding . Kinky!

Een tikje truttig is de moralistische conclusie dat hij uiteindelijk moet kiezen voor die ene. Die hem dan helemaal voor zichzelf mag houden. Dan is de moraal uit Bringing Up Baby een stuk gewaagder. Van het hoofdpersonage, gespeeld door Cary Grant (die op een wat bedaagdere manier natuurlijk ook woest aantrekkelijk is) wordt namelijk verwacht dat hij zijn verloofde aan de kant zet , en kiest voor het avontuur.

Genoemde verloofde wil, zo blijkt al aan het begin van de film, dat hij na de huwelijksplechtigheid meteen weer aan het werk gaat. Er is geen tijd voor een huwelijksreis, zelfs is ze niet gediend van een spannende huwelijksnacht: 'Our marriage must entail no domestic entanglements of any kind.' En dan ontmoet hij een gekke erfgename (Katharine Hepburn), die hem meeneemt op een wilde tocht, waarbij ze het aan de stok krijgen met politieagenten en een luipaard. En op het einde realiseert hij zich dat hij is gevallen voor de erfgename.

Grant speelt dus een sukkel die kiest voor de romantiek, McConaughey speelt een player die kiest voor pantoffels bij de open haard. De mores in Hollywood zijn wel veranderd.

Overigens: Bringing Up Baby is de veel leukere film. De eerste flauwe glimlach die Ghost of Girlfriends Past opwekt komt pas na een dikke tien minuten, bij de zwart-wit klassieker ben je vanaf een minuut of drie onder de pannen voor een film lang breed grijnzen.

Bringing Up Baby is woensdag, 27 maart om 13:00 uur te zien op BBC 2

Ghosts of Girlfriends Past is woensdag, 27 maart om 22.55 uur te zien op RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie