Crush your enemies

De Bankzitter over Conan the Barbarian

, Martin ten Broek

Deze week wordt op RTL 7 een flink aantal films met Arnold Schwarzenegger uitgezonden, waaronder zijn nogal curieuze doorbraakfilm Conan the Barbarian.

Conan the Barbarian heeft dezelfde ingrediënten als de succesvolle serie Game of Thrones: stoere mannen, kleding met veel bont en leer, vrouwen die daarvan zeer weinig dragen, bloedige zwaardgevechten en tovenarij. Maar wat een verschil als je die bloedmooi gemaakte serie vergelijkt met de af en toe wat knullige film uit 1982. Inmiddels is fantasy geen genre voor een klein groepje liefhebbers meer.

Dat wil overigens niet zeggen dat Conan the Barbarian geen amusante film is. De personages zijn gebaseerd op de pulpverhalen van Robert E. Howard, een van de belangrijke auteurs van Weird Tales, een tijdschrift dat vanaf de eerste helft van de twintigste eeuw een enorme cultstatus wist te bereiken.

Een vroege draft van het scenario werd door Oliver Stone geschreven, onder invloed van cocaïne, zo gaat het gerucht. Later bracht regisseur John Milius nog stevige wijzigingen aan. Milius is een interessante man, een van de meest rechtse filmmakers in het door Liberals gedomineerde Hollywood , prominent lid van de NRA, maar ook bedenker van legendarische oneliners als ' Go ahead, make my day' en ' I love the smell of napalm in the morning'. Van zo iemand kun je een stoere film verwachten.

Met barbaren valt niet te spotten...

Dat de hoofdrol gespeeld werd door Arnold Schwarzenegger had voordelen en nadelen. Voordelen waren de stoere kop en de indrukwekkende fysiek van de voormalige Mr Universe. Nadeel was dat de Oostenrijker nauwelijks kon acteren en Engels met een bijna onverstaanbaar accent sprak. Gelukkig coachte Milius hem met zijn uitspraak, en kreeg hij acteertips van tegenspeler James Earl Jones. Arnold hield zich met al die hulp redelijk goed staande, had gelukkig niet al te veel tekst, en bleek zelfs komische scènes te kunnen spelen, zoals de scène waarin hij een kameel knock-out slaat omdat die in de weg loopt. Al met al is Conan the Barbarian een erg vermakelijke pulpfilm.

In 2011 werd er een remake uitgebracht, met Jason Momoa in de hoofdrol. Momoa, ook te zien als de ruiter-barbaar Khal Drogo in Game of Thrones, is een iets betere acteur dan de jonge Schwarzenegger . De remake ziet er gelikter uit en is sneller gesneden. De muziek is minder overheersend, de speciale effecten zijn beter, het bloed spat nog iets realistischer rond. Maar toch is het de mindere film. Het origineel was een pulpfilm met af en toe een snufje genialiteit, de remake is gewoon een redelijke actiefilm.

Conan the Barbarian is te zien op woensdag 2 oktober om 20.30 uur op RTL 7

advertentie