Daar sta je dan

De Bankzitter over American Beauty

, Martin ten Broek

Woensdag komt American Beauty op tv, een sterk drama van Sam Mendes, over een man die worstelt met een midlife crisis. Interessante kost, vooral voor veertigers die zich afvragen of het leven ze nog iets te bieden heeft.

Daar sta je dan. Het feest is afgelopen, de gasten zijn weer terug naar huis , de rommel is opgeruimd. Wat zul je nu eens gaan doen?

Het zal voor koning Willem Alexander vast niet makkelijk zijn om als 46-jarige de boel van z'n moeder over te nemen. Niet dat hij niet de capaciteiten heeft, maar het koningschap is in het huidige tijdsgewricht nog een van de zeer weinig baantjes voor het leven. Dat heeft voor- en nadelen. Want: this is it, dit zal zijn werk zijn tot ver na de wettelijke pensioengerechtigde leeftijd. Vanaf hier is alles wat het lijkt. Er zijn mensen die er een midlife crisis van zouden krijgen.

Lester Burnham, de hoofdpersoon van American Beauty, is zo iemand. Hij heeft geen fut meer, hij vindt zijn baan niet meer inspirerend. Aan zijn vrouw en tienerdochter heeft hij geen steun, ze nemen hem nauwelijks serieus. Dan valt hij als een blok voor de knappe, zeventienjarige vriendin van zijn dochter. Dat is volkomen onacceptabel, natuurlijk, maar zijn bloed begint wel weer te stromen. Hij begint met gewichten te trainen en sluit vriendschap met een onconventionele buurjongen, die hem ook nog eens voorziet van bedwelmende rookwaar.

Het begin van American Beauty...

Willem Alexander zou dat natuurlijk nooit doen, mocht hij ontmoedigd raken door zijn nieuwe status en functie. Andere midlife crises uit de film- en tv-geschiedenis zijn ook niet zo geschikt voor hem. Hij zal geen vreemde, spannende spelletjes gaan spelen zoals Nicholas van Orton in The Game, want dat vindt de RVD nooit goed. Hij zal ook niet gaan motorrijden, zoals de mannen van Wild Hogs, want daarvoor regent het te vaak in Nederland. En hij zal natuurlijk ook nooit drugs gaan produceren zoals Walter uit Breaking Bad, want WA heeft geen geldzorgen, en ondanks alle bemoeienis met watermanagement twijfel ik toch een beetje aan zijn scheikundetalent.

Hij is waarschijnlijk eerder het type van veertiger Howard Beale, de presentator in Network, die jarenlang braaf heeft aangezien hoe de zaak steeds verder naar de knoppen gaat. Op een dag krijgt hij zijn midlife crisis en roept, on camera , 'I’m as mad as Hell, and I’m not going to take this anymore!' Als de koning dat zou zeggen, tijdens een kersttoespraak, om getreuzel over waterbeheer aan de kaak te stellen, zou het volk als één man achter hem gaan staan.

Majesteit, als u dit leest: Hou u taai! En als u woensdagavond zin hebt in een leuke film: American Beauty is dan te zien vanaf 20.30 uur op RTL 8.

 

advertentie