Deug ik nog wel?

De Bankzitter over Vox Populi en Doodslag

, Martin ten Broek

Donderdag is Vox Populi op tv, vrijdag kunnen we kijken naar Doodslag. Films waarbij je je af begint te vragen of je eigenlijk nog wel deugt.

Moet een politicus luisteren naar het volk?
Moet hij juist vasthouden aan zijn idealen?
Hoe erg is het als een politicus een zootje van zijn privéleven maakt?
Hoe erg is geweld tegen hulpverleners?
Hoe erg is geweld van hulpverleners?
Wat vind je eigenlijk van de islamitische klederdracht?
Wat vind je van de islam?

Het zijn zomaar wat vragen die door je hoofd kunnen schieten bij het kijken naar Vox Populi ( donderdag op tv) en Doodslag (vrijdag op tv. Twee films over actuele maatschappelijke thema's. Ik weet niet zeker of ik die vragen wel allemaal politiek correct beantwoord, terwijl ik dat wel zou willen.

Ik begrijp dat politici compromissen sluiten, ben dus bereid idealen op te offeren. Ik snap dat politiemannen wel eens een klap uitdelen of er een krijgen, maar vind geweld onbeschaafd. En ik vind vrouwen in boerka's een beetje eng, omdat ik denk dat ze mij, vuile ongelovige, de hele tijd boos aan zitten te kijken, terwijl ik dat niet kan zien. Ik ben dus in elk geval inconsequent en mogelijk zelfs Fout.

Ondanks dat ze me aan het twijfelen brengen, ben ik toch een liefhebber van politiek geëngageerde films. Engagement zegt natuurlijk niets over de filmische kwaliteit van een film, kan die juist heel erg in de weg zitten, maar daar stap ik wel overheen. Ik vind ze interessant. Ze bieden stof tot nadenken.

Nu zijn de films met maatschappelijke thema's die ik kijk vrijwel zonder uitzondering van de categorieën links, bomenknuffelig, idealistisch, progressief, kortom, nogal ouderwets. Eigenlijk zou ik ook eens een heel rechtse film moeten kijken. Bijvoorbeeld Atlas Shrugged, een verfilming van de gelijknamige, in de VS enorm populaire roman van filosofe Ayn Rand. Rand koesterde een diepe haat voor socialisme en communisme, pleitte voor een nietsontziende vrije markt, vond altruïsme zelfs misdadig, was kortom, verliefd op het meest pure kapitalisme denkbaar. Ze is een grote inspiratiebron voor de Amerikaanse Tea Party Republikeinen.

'This movie release might never have happened, had Hollywood-liberals gotten their way!'

Ayn Rand had onmiskenbaar schrijftalent, en Atlas Shrugged zou bronmateriaal voor een interessante en spannende film kunnen zijn, die je ook nog eens aan het denken zet. Helaas schijnt de verfilming van Atlas Shrugged tot dusver (het verhaal is in drie delen gesplitst, de eerste twee films kwamen in 2011 en 2012 uit, het derde deel is gepland voor 2014) erg tegen te vallen, dat vinden zelfs fans van rechts gedachtegoed. En om nou drie films lang naar een misbaksel te kijken heb ik niet zo'n zin in.

Voor de morele boodschappen komen we dus terecht bij Doodslag en Vox Populi. Doodslag laat vooral zien dat morele dilemma 's vaak net iets complexer in elkaar zitten dan meestal gedacht wordt . Vox Populi gaat over het migratie-debat, trouweloze kiezers en opportunistische politici. Vox Populi eindigt met een pleidooi voor meer tolerantie en ontspanning, een pleidooi om terug te keren naar een land 'waar mensen weer het belangrijkst zijn'. Daar ben ik helemaal voor. Hopelijk deug ik dus uiteindelijk toch een beetje.

Vox Populi: donderdag 4 juli, 22. 20 uur, op Nederland 3

Doodslag: vrijdag, 5 juli, 22.20 uur, op Nederland 3

advertentie