Discussiestuk

De Bankzitter over The Thin Red Line

, Martin ten Broek

De meningen zijn zeer verdeeld over Terrence Malicks The Thin Red Line, woensdag op tv. De een vindt het een prachtfilm, de ander een pretentieus misbaksel. Ideale film voor een lange nazit, dus.

Tijdens Newsweek's Oscar Roundtable 2012 (een door het weekblad georganiseerde bijeenkomst van een aantal Oscargenomineerde acteurs) vertelt Christopher Plummer over zijn ervaringen met regisseur Terrence Malick: 'Hij is een geweldig regisseur, maar hij heeft dringend een schrijver nodig. Hij wil alles zelf doen, blijft ook zelf zijn scripts herschrijven, net zolang tot ze pretentieuze troep zijn geworden.' 'Je weet ook nooit wat er met je inbreng gebeurt. Dan speel je een prachtige, emotionele scène, en dan bemerk je achteraf dat je bent gereduceerd tot achtergrondgeluid bij een andere scène.' George Clooney, ook in het gezelschap vult aan: ' Adrien Brody dacht dat hij een hoofdrol speelde in The Thin Red Line. Pas op de première zag hij dat van zijn hoofdrol maar een paar regels tekst over waren gebleven'.

Malick is ontegenzeglijk een rare snuiter. Hij maakte twee goed ontvangen prachtfilms, pauzeerde twintig jaar, en kwam toen terug met een oorlogsfilm waarin bijna meer tijd wordt ingeruimd voor het tonen van natuurschoon, dan voor bloederig strijdgewoel. Een film die weliswaar gevechten toont, maar die vooral gaat over wat zich in de hoofden van de soldaten afspeelt. Via voice-over overs horen we wat ze denken: ' This great evil. Where does it come from? How'd it steal into the world? What seed, what root did it grow from?' of 'Why should I be afraid to die? I belong to you. If I go first, I'll wait for you there, on the other side of the dark waters. Be with me now.'

Christopher Plummer over Terrence Malick: Malick needs a writer

Of het erg is dat het taalgebruik in de film aan de pretentieuze kant is? Wat mij betreft niet. De regisseur laat het bloed, de wreedheid en onverschilligheid van de oorlog zien. Daarbij in contrast laat hij beelden zien van het paradijselijke bestaan van de oorspronkelijke eilandbewoners. Dat de militairen liever lekker in de zee zouden zwemmen, net als de jongetjes die op het eiland wonen, lijkt niet zo vergezocht. Dat iemand liever bij zijn prachtige vrouw zou zijn dan bij zijn legereenheid, lijkt ook vrij waarschijnlijk. Dat veel soldaten het waarschijnlijk wat prozaïscher zouden formuleren ('Kankerzooi! Klote-oorlog! Wie verzint nou zoiets?' of 'Moppie, als ik doodga, zie ik je in de hemel') maakt niet zoveel uit.

Wat niet wegneemt dat er heus wel wat aan te merken is op de film. The Thin Red Line is bijvoorbeeld  erg lang,  er hadden wel een paar mooie natuurfilmopnames hadden sneuvelen. In ieder geval is het een film die je niet onberoerd laat, of je je nu mee laat slepen of geïrriteerd raakt. En mede daarom ook een fantastische film om een boom over op te zetten. Alleen al daarvoor: een dikke aanrader.

The Thin Red Line is woensdag, 30 januari om 20.30 uur te zien bij RTL 7

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie