Donkere dagen

De Bankzitter over sombere films

, Martin ten Broek

Weerman Gerrit Hiemstra vindt dat het weinige licht in november prachtige plaatjes oplevert, vertelde hij maandag toen hij een foto van een zonsondergang liet zien. Ik vind november een donkere, sombere maand. Een ideale maand om eens wat donkere, sombere films te kijken.

Wie daar ook zin in heeft boft. Vrijdag is er de keuze uit twee bijzonder geslaagde exemplaren, Submarino en Melancholia, beide van regisseurs die aan de wieg stonden van de Dogma-beweging.

Submarino van Thomas Vinterberg gaat over twee broers met een treurig traumatisch verleden . Ze wonen in het kille grijze deel van Kopenhagen, waar geen toeristen komen, waar natte sneeuw valt. Wat de mannen meemaken, en meegemaakt hebben, dat moet je ondergaan. Vrolijk is het in elk geval niet.

Toch is Submarino lange tijd niet eens zo'n vreselijk sombere film, omdat je denkt: ik ben blij dat ik niet daar woon, dat ik niet zo'n troosteloos leven heb. De omgeving van Lars von Triers Melancholia is veel mooier, op een deftige manier: de film werd opgenomen bij een fraai kasteel in de fraaie Zuid-Zweedse provincie Halland, in de zomer, als de dagen daar lang zijn, en de omgeving groen.

De beruchte persconferentie in Cannes, waarbij de aandacht deprimerend onnodig werd afgeleid van de film.

Daar is een bruiloft georganiseerd voor hoofdpersoon Justine, die gespeeld wordt door de prachtige Kirsten Dunst. De gasten zijn mooi aangekleed, de interieurs zijn stijlvol, de bruidegom is hunk Alexander Skarsgård. Maar ondanks (of misschien juist dankzij) alle schone schijn is er toch veel verdriet.

Dat wordt vooral in de eerste helft van de film genadeloos getoond. Justine zou moeten stralen als bruid, die immers 'de mooiste dag van haar leven' beleeft. ' Weet ze wel hoeveel die grap gekost heeft', vraagt haar zwager zich af. Arme Justine. Ze doet zo haar best om iedereen te laten geloven dat ze het echt een fantastische belevenis vindt. Maar Justine leeft in een permanent november. Melancholia is wat mij betreft dus de somberste film van deze twee. Omdat zelfs het mooiste en fijnste kennelijk voor sommige zielen niet genoeg is.

Overigens heb ik uit beide films de conclusie getrokken dat de oude Dogma- mannen nog steeds prachtige films maken. Het klopt toch, Gerrit. Weinig licht kan magnifieke dingen opleveren.

Submarino is vrijdag 29 november om 22.15 uur te zien op Canvas
Melancholia is vrijdag 29 november om 23.15 uur te zien op Nederland 2

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie