Een beetje raar

De Bankzitter over The Box

Woensdag komt The Box op tv, een film van Richard 'Donnie Darko' Kelly, die ik na het lezen van overwegend negatieve kritieken heb laten lopen. Achteraf jammer.

Hoe gaat zoiets? Iemand maakt een meesterwerk, en de opvolger valt tegen, móet wel tegenvallen. Na Donnie Darko maakte Kelly de sf-film Southland Tales. Een film die zelfs voor mij te vreemd zou zijn, zo vertelden mij filmminnende vrienden. En Kelly's The Box kon hun goedkeuring ook niet wegdragen, hij zou veel minder goed zijn dan Donnie Darko. * Dus liet ik die film aan me voorbijgaan.

Kelly's speelfilmdebuut ís natuurlijk fascinerend, met al die intrigerende verwikkelingen, die gelaagdheid en dat geweldige spel van iedereen, zelfs van Patrick Swayze. Maar zo'n eersteling moet voor de maker een blok aan het been zijn. Als je daarna gewoon een aardige film maakt krijg je steeds maar te horen dat je eerste film beter was. Ik zou als ik regisseur was zeer gemengde gevoelens krijgen over zo'n niet te overtreffen werk. Troost voor Kelly: er zijn maar zeer weinig regisseurs die constant hetzelfde hoge niveau weten te behouden.

Als The Box niet van de Donnie Darko-maker was geweest waren de kritieken wellicht minder negatief geweest. De film is op de keper beschouwd zeker niet slecht. Met de fantasievolle premisse en de soms erg mooie uitwerking is hij in elk geval niet doorsnee. Het is een merkwaardige film, maar daar hou ik dus wel van. En als bonus is de vormgeving prachtig, kun je je onder andere vergapen aan jaren zeventig interieurs met opmerkelijk behang, en aan bijzonder goed gelukte gruwel-make up.

Ik ben, kortom, blij dat ik The Box heb gezien, en denk erover na om ook Southland Tales eens een kans geven.

The Box is woensdag, 29 mei, om 20.30 uur te zien op RTL 8.

* Kennelijk las ik toen The Box in de bioscoop draaide de verkeerde kritieken. Wie nog twijfelt of hij The Box wil zien kan dit artikel van collega Rick de Gier lezen.

advertentie