Een leuk avondje sf

De Bankzitter over Super 8 en Attack the Block

, Martin ten Broek

Vrijdag zendt RTL 5 twee heel aardige sf-films uit, Super 8 en Attack the Block. Leuk voor liefhebbers van het genre. Hooguit jammer dat een van die films een wat zwak einde heeft.

Als voorbereiding op dit stukje was het plan: lekker onderuitgezakt naar Super 8 kijken, pretentieloos maar kwalitatief hoogwaardig vermaak. Gemaakt door Spielberg en Abrams, wat kon er fout gaan? De film gaat over jongetjes in de jaren zeventig die graag filmmaker willen worden. Met een minimaal budget, een van hun vader 'geleende' Super 8 filmcamera en veel fantasie knutselen ze een heuse film in elkaar. Een van de jochies werpt zich op als regisseur, kijkt dus steeds spiedend om zich heen naar achtergronden die veel production value zullen opleveren. Eentje speelt de hoofdrol. Een knap buurmeisje laat zich strikken voor de vrouwelijk hoofdrol. Een jongetje houdt van vuurwerk, is dus Hoofd Explosies. En een jongetje doet de make-up, een uiterst belangrijke taak, want de tieners maken een zombiefilm.

Die jongetjes lijken heel erg op producer Steven Spielberg en regisseur J.J. Abrams in hun jeugd. Het gedeelte van de film waarin de jongens lekker aan hun film knutselen is heel erg geslaagd, een bijzonder liefdevolle ode aan het doorzettingsvermogen dat je vroeger moest hebben om een film te maken, voordat iedereen met een telefoontje van een paar tientjes, een laptop met Windows Movie Maker en een YouTube account in no time een film op internet kon zetten.

Lang leek het inderdaad een erg fijne sf-film te worden, die wat betreft sfeer wel wat weghad van E.T en Stand By Me. Alleen het eind viel een beetje tegen. Het einde was weliswaar Spielbergiaans van toon, maar liep nogal weg van de personages. Hadden de mannen zo mooi sfeer opgebouwd, moesten toch weer allerlei special effects uit de kast worden getrokken voor het slot. Spielberg en Abrams toonden zich weer eens beter in de opbouw dan in de finale. Toch is het, vooral voor genrefans, jammer om de film te laten lopen.

Leuk interview met regisseur en hoofdrolspeler van Attack the Block

Zap in elk geval niet teleurgesteld weg, want daarna wordt Attack the Block uitgezonden. In die film landen buitenaardse wezens - die er aanvankelijk uitzien als 'Dobby, the House-Elf' maar die later toch wat meer weghebben van 'big alien gorilla wolf motherfuckers' - op aarde. Ze landen in een wat vervallen buitenwijk van Bristol, waar een lokale jeugdbende de straten onveilig maakt. Ook onveilig voor aliens!

Attack the Block is een fijne, sappige sf-film, met een heerlijk oneerbiedige toon, sprankelende hoofdrolspelers, geestige dialogen, maffe personages, een fijne soundtrack, prettig weinig special effects en effectieve low budget monsters. En een leuk einde!

Al met al dus een fijn avondje voor sf- liefhebbers, met Super 8 als voorafje en Attack the Block als lekker toetje. 

Super 8: vrijdag 12 juli, 20.30 uur, RTL 5
Attack the Block: vrijdag 12 juli, 22.45 uur, RTL 5

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie