Extreem kamperen

De Bankzitter over Into the Wild

, Martin ten Broek

Into the Wild, vrijdag op tv, gaat over een jongeman die de beschaving de rug toekeert en het in z'n eentje probeert te rooien in onherbergzaam Alaska. Daarvoor zal hij wel de nodige geavanceerde kampeertechnieken nodig hebben.

'Free us, set us free / From the garbage and decay, to enjoy the liberty / Of the land', zong de zanger van de fijne reggaeband The Twinkle Brothers in 1980. In de nasleep van de hippietijd waren het niet alleen rasta's die verlangden naar een ongecompliceerd leven op het land. Ook Chris, de hoofdpersoon van Into the Wild, vers afgestudeerd, keert zich af van het verwende, materialistische, kille leven. Hij gaat langdurig op pad, zoekt steeds meer naar eenzaamheid, en belandt uiteindelijk in Alaska. Daar kampeert hij moederziel alleen in een verlaten bus.

Dat lijkt me soms ook wel wat. De boel de boel laten. Van wrakhout een hutje bouwen in een verscholen duinpan op Texel . Leven van vissen, bessen en bramen, zo nu en dan aangevuld met een met oud- Kaninefatische sluiptechnieken verschalkte gans (voor de vitamientjes). Vissen en bramen zoeken kan ik al sinds ik een jaar of acht was, hoe die oer- Nederlandse jacht-skills werken is vast wel ergens op internet te vinden. Maar ik ben bang dat het opkruipende vocht me al vrij snel richting beschaving en centrale verwarming zou jagen: ik ben nogal een koukleum.

Alaska: een hardvochtig oord voor mens en dier

En wildkamperen is moeilijker dan het lijkt. Jammer genoeg ben ik niet zo'n briljante overlever, zoals bijvoorbeeld die geniale padvinder uit Moonrise Kingdom. Zelfs ben ik er niet zeker van dat ik de survival skills van het personage van Tom Hanks in Cast Away zou hebben, als ik zou belanden op een onbewoond tropisch eiland. Al zou ik nooit tegen een volleybal gaan praten.

Zo'n bestaan als Chris in Alaska lijkt mij dus bij nader inzien niet zo aantrekkelijk. De lange tocht die er voor hem aan vooraf ging, lijkt me prettiger. Volgens de film kom je bij de rafelranden van Amerika regelmatig lieve, behulpzame en vriendelijke vreemde vogels tegen. Terwijl op de achtergrond prettige muziek klinkt. Fantastische mensen, die Chris dan weer verlaat. Om gewapend met bij elkaar gesprokkelde kampeeruitrusting de kou op te zoeken.

Wie wil weten of hij het redt moet de film maar kijken. Warm aanbevolen.

 

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie