Film en architectuur

De Bankzitter over Breaking and Entering

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Breaking and Entering op tv, een film over de existentiële besognes van een landschapsarchitect. Architectuur en film gaan goed samen.

'Hoe we over onszelf denken, hoe we ons gedragen, wordt direct beïnvloed door de ruimte rondom ons.' Dat zegt Will, hoofdpersoon van Breaking and Entering, en hij zou moeten weten waarover hij praat. Hij is namelijk als landschapsarchitect verantwoordelijk voor het transformeren van de publieke ruimte in de omgeving van het Londense Kings Cross station, een verloederde buurt, met veel drugsoverlast en criminaliteit. Van die criminaliteit krijgt Will zelf last als in zijn kantoor wordt ingebroken. Er worden een paar peperdure laptops gejat, wat het hele verhaal in gang zet.

Will woont in een dure buurt, in een mooi maar ook wat steriel appartement, wat zijn stelling onderschrijft: ook Will en zijn Zweedse vriendin zijn mooie, maar niet bepaald hartelijke en warme mensen. Verderop in de film komt Will in aanraking met een Bosnische asielzoekster. Zij woont in een rommelig en gezellig huisje, en zij is, inderdaad, rommelig, vrolijk en warmbloedig.


Maar het is natuurlijk de vraag of die theorie van Will altijd opgaat. In La Strada is Gelsomina (Giulietta Masina) bijvoorbeeld opgegroeid in bittere armoe, maar ze is toch een schat met een rijk gevoelsleven. In The Man Who Shot Liberty Valance woont Tom Doniphon (John Wayne) in een onbeschaafd, wild westernstadje, maar hij is een echte gentleman in hart en nieren. En Harry Potter groeit weliswaar op in een kast onder de trap, maar weet toch heel goed buiten de hokjes te denken.

Of die theorie nu klopt of niet, architectuur maakt films vaak mooier. Dat is zonder twijfel ook te zien op het komende Architectuur Film Festival Rotterdam (van 10 tot 13 oktober), waar vooral documentaires over architectuur en stedenbouwkunde worden vertoond, maar ook aanpalend werk.

Wie nu niet spoorslags naar Rotterdam afreist, kan dus Breaking and Entering kijken: de laatste film van Anthony Minghella, met mooie beelden van Londen in vernieuwbouw, een fijne cast (oa Jude Law, Juliette Binoche, Robin Wright, Martin Freeman en Ray Winstone), een opwekkende boodschap en aardige stukjes Parkour-stuntwerk.

Breaking and Entering is vrijdag , 11 oktober, om 23.15 uur te zien op Een.

advertentie