Gevaar uit de ruimte

De Bankzitter over onze kwetsbare planeet

, Martin ten Broek

Woensdag komt bij twee films die worden uitgezonden door RTL 7 het gevaar uit ons eigen zonnestelsel. In Deep Impact is een komeet op ramkoers met de aarde, in Sunshine dooft de zon uit.

'Newsguy wept and told us / Earth was really dying / Cried so much his face was wet / Then I knew he wasn't lying...' Een paar decennia geleden werd er graag en hartstochtelijk gesomberd over het eind van de wereld.

Tegenwoordig zouden we zo'n noodlottige dag toch met wat minder pathos aanpakken . Want net als die newsguy in David Bowies prachtliedje Five Years heeft ook de journaliste in de rampenfilm Deep Impact het te kwaad. De somberheid straalt van haar af terwijl ze het slechte nieuws brengt.

Ze vertelt haar kijkers dat een jonge amateurastronoom een nieuwe komeet heeft ontdekt. Leuk voor hem, natuurlijk, ware het niet dat het ding op ramkoers met de aarde ligt. De interplanetaire ijsklomp 'ter grootte van Mount Everest' zal met zo'n klap neerkomen dat de mensheid waarschijnlijk uitsterft. Maar misschien kan het gevaarte worden opgeblazen met een paar atoombommen. Dan hebben die dingen ook nog eens nut. En anders kan er misschien een plukje mensen in veiligheid worden gebracht, om als stamouders van een nieuwe mensheid te fungeren.

Terwijl de (Amerikaanse) regering deze nuttige plannen smeedt, is de reactie van de meeste aardbewoners om lekker een potje te gaan plunderen en relschoppen. Er is zelfs iemand die stopt met roken! Dat is natuurlijk heel dom. Als de wereld vergaat kun je juist risicoloos beginnen met roken, lekker ongezonde hapjes en drankjes gaan consumeren, en ontspannen door fijne dingen te gaan doen. Een paar mooie films kijken, bijvoorbeeld. Dat zou ik doen.

More NASA then Star Wars... Danny Boyle over Sunshine

Deep Impact is wel aardig, maar er zijn veel betere einde-van-de-wereld- films gemaakt. Melancholia is misschien te Melancholiek, maar een fijne slotfilm voor de laatste dagen zou Sunshine van Danny Boyle kunnen zijn. Vooral het begin is prachtig: sfeervol , vol ingehouden dreiging, met intelligente en rationele personages, wetenschappers en astronauten. Deze mannen en vrouwen moeten in een ruimteschip een maandenlange reis naar de zon volbrengen om van dichtbij een zware bom te lanceren waarmee het bijna uitgedoofde zonnevuur weer opgerakeld wordt. Door de aard van hun opdracht balanceren ze op het randje van krankzinnigheid.

Dat mengsel van psychologie en exacte wetenschap in de film werkt heel goed. Bèta's moeten alleen niet te veel stilstaan bij de wetenschappelijke plausibiliteit. Dat leidt af. De makers lieten zich uitgebreid adviseren door Dr Brian Cox, een topwetenschapper van CERN, onder andere werkzaam bij de Geneefse Large Hadron Collider, die van het Higgs Boson, dus. Maar Cox' zuurpruimende collega's vonden dat er maar weinig klopte van de wetenschap in het verhaal. Nog nooit van Suspension of disbelief gehoord, waarschijnlijk.

Hoe dan ook: mocht binnenkort de wereld vergaan, dan is Sunshine een mooie film om het bestaan mee te eindigen. Woensdag 17 april is hij om 22.50 uur te zien op RTL 7.

Deep Impact is op woensdag 17 april te zien om 20.30 uur, ook op RTL 7.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie