Jammer van het zwakke script

De Bankzitter over Lara Croft: Tomb Raider

, Martin ten Broek

Dinsdag komt Lara Croft: Tomb Raider op tv. Een film waarmee Angelina Jolie doorbrak bij het popcorn-publiek. Hij is niet echt slecht, maar er had meer in gezeten.

Veel mensen vonden de onthulling van Angelina Jolie dat ze een preventieve borstoperatie heeft laten uitvoeren dapper en belangrijk. Een oncoloog uit Nijmegen vindt bijvoorbeeld dat ze alle lof verdient omdat zijn patiënten nu iets makkelijker praten over hun ziekte, nu blijkt dat een beroemd persoon daar ook mee te kampen heeft. Een reclameman denkt dat haar open brief in de New York Times meer heeft gedaan voor de bewustwording omtrent borstkanker dan om het even welke ideële reclamecampagne. Jolie is verstandige vrouw.

Dat ze ook het hart op de goede plaats heeft blijkt uit haar inspanningen voor de UNHCR. Haar regiedebuut  In the Land of Blood and Honey schijnt niet heel sterk te zijn, maar heeft wel een sympathieke boodschap. Bovendien kan ze goed acteren, zoals ze bijvoorbeeld bewees in Girl, Interrupted (1999), Changeling (2007) en A Mighty Heart (2008).

Voor Lara Croft: Tomb Raider werd ze niet gecast omdat ze zo verstandig is, of omdat ze zo begaan is met de wereld, maar omdat ze een frappante fysieke gelijkenis vertoont met de heldin van het computerspel waar de film op is gebaseerd. Tomb Raider gaat over een archeologe die haar mannetje staat in het gevecht, die goed kan motorrijden en bergbeklimmen en vloeiend Khmer spreekt, een soort vrouwelijke Indiana Jones, dus.

Gamers bezingen de kwaliteiten van hun heldin in deze trailer

Jammer genoeg is het script beroerd en vol ongeloofwaardigheden. Dat je bijvoorbeeld een eeuwenoud artefact kunt gebruiken om terug in de tijd te gaan wil ik nog wel aannemen, maar dat je als ervaren avonturierster niet weet dat je een mes nooit bij de scherpe kant moet beetpakken, dat gaat te ver.

Het is jammer dat de film zo'n zwak scenario heeft, want Tomb Raider heeft verder best leuke ingrediënten. De locaties zijn exotisch, de sets zijn mooi, het stuntwerk is prima in orde. Jolie is een overtuigende actiester en is natuurlijk ook niet onaantrekkelijk. De makers hebben hun uiterste best gedaan om dat niet onder stoelen of banken te steken, waarbij ze het overigens volkomen decent hebben gehouden. Een scène aan het begin met Jolie onder de douche oogt bijvoorbeeld een beetje gratuit, maar dat wordt gecompenseerd als Daniel Craig, die een collega-archeoloog speelt, later ook onder de douche gefilmd wordt.

Opvallend is wel dat Jolie voor de film, volgens mij volkomen nodeloos, werd voorzien van een push-upbeha. Dat valt helemaal op bij de climax van de film, als de heldin in slow motion, op zijn Baywatch', wegrent uit een instortende eeuwenoude tempel. Gaat het toch weer over die borsten.

Lara Croft: Tomb Raider is dinsdag, 11 juni 2013, om 20.30 uur te zien op RTL 7

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie