Keuzevrijheid

De Bankzitter kiest tussen Tarantino en Coppola

, Martin ten Broek

Vrijdag biedt RTL 7 de keuze welke filmklassieker wordt uitgezonden. Het publiek kan op de website van de zender stemmen voor Pulp Fiction of The Godfather. Een lastige keuze, tussen twee uitstekende films.

Het fenomeen keuzefilm kennen we al een paar jaar jaar, van de onvolprezen Zappbios. Jonge kijkers, of hun ouders, mogen op een aantal dagen in de schoolvakanties kiezen of ze willen kijken naar bijvoorbeeld Air Bud of naar Ponyo.

Nu ook grote-mensen-zenders keuzefilms aanbieden, kunnen we alvast wennen aan de grotere keuzevrijheid die er aankomt. Tegenwoordig is het best wel prijzig om een dvd te huren als je geen zin hebt in de films die worden uitgezonden. En om gebruik te maken van de - kuch - mogelijkheden die internet biedt om films te bekijken is moreel toch een tikje twijfelachtig.

Over het danswerk in Pulp Fiction is nagedacht

Maar binnenkort wordt het hopelijk makkelijk, aantrekkelijk en betaalbaar om zelf te kiezen wat je online en zonder gewetenswroeging wil bekijken, vanwege de komst van Video on Demand-diensten als Netflix. (En zo nu en dan wordt er op tv - bij voorbeeld door de VPRO - heus wel eens een film uitgezonden waar je zelf niet zo snel opgekomen zou zijn, maar die je waarschijnlijk toch wel wil zien.)

Enfin: hoe kun je kiezen tussen de meesterwerken The Godfather en Pulp Fiction? Twee misdaadfilms van briljante regisseurs, verplichte kost voor iedereen die van film houdt? Zoals gezegd, een lastige vraag. Toch is juist dankzij het feit dat de film op een commerciële zender wordt uitgezonden een stemadvies mogelijk: ik zou kiezen voor Pulp Fiction. Die film is veel episodischer van opbouw, zodat  de onderbrekingen door de reclameblokken - helemaal als degenen die daarover gaan hun werk met enige eerbied uitvoeren - iets minder storend zullen zijn.

Vrijdag 30 augustus, RTL 7, 22.00 uur: The Godfather of Pulp Fiction

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie