Liever later

De Bankzitter over Black Swan

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Darren Aronofskys balletfilm Black Swan op tv. Hij is om 20.30 uur te zien op RTL 5. Er is wel iets bijzonders aan de versie die wordt uitgezonden: die is gekuist.

Black Swan wordt door bezoekers van cinema.nl erg wisselend beoordeeld. De reacties op onze website lopen uiteen van ' draak van een film' tot 'bijzonder mooi psychologische gelaagd drama'. Het hoort wel een beetje bij  Aronofsky, die gemengde reacties. Bij de première in Venetië van The Fountain werd de regisseur onthaald op gefluit en boegeroep, maar er zijn ook serieuze critici die de prachtige kanten van die film bleken te zien.

Zelf behoor ik tot de Aronofsky-fans. Zijn films zijn altijd interessant, zelfs de minder gelukte exemplaren zoals The Fountain. De voorganger van Black Swan, The Wrestler, vond ik erg goed. Het is een film die trouwens veel overeenkomsten heeft met Black Swan. Ze gaan beide over performers die zonder aarzelen hun gezondheid in de waagschaal stellen, als ze maar mogen optreden. In beide films hebben de hoofdpersonages het heel moeilijk, wat getoond wordt in soms gruwelijke beelden.


Bij de uitzending van vrijdag zullen de meest indringende beelden uit Black Swan zijn gesneden: de filmkeuring heeft deze versie goedgekeurd voor twaalf jaar en ouder, terwijl je voor de bioscoopversie minimaal zestien jaar moest zijn. Dat snijden is jammer en heeft ook niet zoveel zin . Ook de gekuiste versie is waarschijnlijk niet zo geschikt voor iemand van twaalf, dertien jaar. Niet alleen vanwege de seks- en horrorscènes, maar vooral omdat de psychologische worsteling van het personage dat door Natalie Portman zo ijzersterk vertolkt wordt voor te jonge kijkers waarschijnlijk moeilijk te bevatten is.

De gekuiste versie wordt uitgezonden omdat de filmkeuring niet wil dat films voor zestien jaar en ouder voor tien uur 's avonds worden vertoond. Daarom zou het fijn zijn als zenders de film voortaan na tien uur 's avonds uitzenden, zodat de kijker de volle impact van de beelden kan krijgen. De fans hebben dan een heel interessante avond, en de Black Swan-haters zullen weten dat ze de film van Aronofsky slecht vonden, en niet een afgezwakt aftreksel ervan.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie