Like Mark Zuckerberg

De Bankzitter over The Social Network

, Martin ten Broek

Vrijdag is The Social Network op tv, een film over de oprichting van Facebook door Mark Zuckerberg en zijn beste vriend Eduardo. Een prachtig gemaakte film, naar een Oscarwinnend script van Aaron Sorkin, waarin Zuckerberg wordt neergezet als een botte hork.

In de openingsscène zit Zuckerberg met een vriendin een biertje te drinken in een café. Ze bespreken zijn toekomstplannen. Het gesprek verloopt stroef, zo stroef dat ze op een  gegeven moment wegloopt, want 'ze moet nog studeren'. Waarop Mark zegt dat je voor een pretstudie zoals de hare toch niet hoeft te studeren? Waarop ze hem een klootzak noemt. Erg tactvol is Mark dus niet.

Dat vermoedde ik eigenlijk al voordat ik de film gezien had. Maar een van de vele fascinerende dingen aan The Social Network is dat Zuckerberg in de film eigenlijk wel meevalt. Terwijl de man die ooit visitekaartjes schijnt te hebben laten drukken met daarop de tekst I'm CEO, Bitch toch niet echt een positief imago heeft.

In het echte leven doet Mark zijn best om aardig over te komen. Op de Facebook-pagina van zijn bedrijf staan allerlei goede doelen en is bijvoorbeeld te zien dat hij zelf meeloopt in een Pride-optocht ter ondersteuning van de GLBT- gemeenschap, wat toch sympathiek overkomt. (Zoals het hoort op FB, overigens. Iedereen probeert zichzelf zo positief mogelijk voor te doen. Je ziet bijvoorbeeld weinig posts met 'vanwege extreme hitte ben ik vandaag chagrijnig. Blijf uit de buurt. Waag het niet dit te liken'.)

Maar in de film is Mark een rare snuiter, die meer programmeer-intelligentie heeft, dan omgaan-met- mensen-intelligentie. Hij hackt met speels germak de interne netwerken van Harvard (die trouwens extreem slecht zijn beveiligd: door een slechte website- configuratie kun je met een eenvoudige wget-opdracht alle jpg-jes downloaden. Linux voor beginners.) Daarna zet hij de pasfoto's van de meisjes naast elkaar, zodat hun mannelijke medestudenten kunnen stemmen op wie ze het leukst vinden. Dat was destijds overigens al eerder, een stuk onsympathieker, uitgewerkt in diverse hot-or-not-websites.

Het levert hem een rel op, en daardoor naamsbekendheid. Die heeft hij nodig, omdat hij geen rijke ouders heeft van wie hij de naamsbekendheid kan erven. De pas verworven faam brengt hem in  contact met twee ballerige rijkeluiszoontjes. Hij steelt hun idee voor een website. Niet netjes, maar aan de andere kant: zo origineel was hun idee nou ook weer niet, in die tijd bestonden er al vergelijkbare social networks. De site die Zuckerberg in elkaar knutselde terwijl hij net deed of hij voor de rich kids werkte, was gewoon erg slim opgezet. En is daarom later ook behoorlijk succesvol geworden, natuurlijk.

Ernstiger: Mark stond toe dat het aandelenpakket van zijn beste, mogelijk enige, vriend veel en veel minder waard werd. Dat was natuurlijk wel een minne streek. Maar nu het stof is neergedaald blijkt de man nog steeds zeer, zeer goed in de slappe was te zitten. En de rijkeluiszoontjes kregen ook een klap geld als vergoeding voor het lenen van hun rudimentaire ideetje.

Na het bekijken van dit stukje moderne geschiedenis valt die Zuckerberg me dus best mee. Hij wordt prachtig neergezet door Jesse Eisenberg, als iemand die écht niet snapt waarom mensen soms zo boos op hem zijn, en die daar best verdrietig over is. Zo iemand gun je een zakelijk partner die geen klootzak is, maar vind die maar eens in het moderne zakenleven.

Is Zuckerbergs levenswerk ' amazing... the most mystical site', zoals ene Michelle in een commentaar bij een Facebook-posting schrijft? Welnee. Facebook is gebabbel. Gebabbel is heel erg leuk, soms zelfs belangwekkend (bijvoorbeeld als het over film gaat), maar een mystieke bezigheid is gebabbel niet.

 

advertentie