Matige remake, aardige sf

De Bankzitter over The Day the Earth Stood Still

, Martin ten Broek

Woensdag komt The Day The Earth Stood Still op tv. Niet de klassieker van Robert Wise uit 1951, maar de remake uit 2008. Minder goed dan het origineel, helaas. Maar misschien toch leuk om te kijken.

Er zijn vast niet zoveel mensen die het origineel hebben gezien. Als alleen een paar zonderlingen (zoals ondergetekende) die geïnteresseerd zijn in oude zwart-wit genrefilms de film hebben gezien, maakt het ook niet zoveel uit dat het hier om een remake van een veel beter origineel gaat.

Het verhaal: de expertise van exobioloog Helen Benson ( Jennifer Connelly) wordt ingeroepen als een buitenaards wezen ( Keanu Reeves) is geland. Niet dat ze mee mag praten over hoe hij behandeld moet worden: al snel wordt duidelijk dat de Minister van Defensie ( Kathy Bates) de lijnen uitzet. Die ziet de Alien als mogelijke vijand. En ze vindt dat hij gevangen moet worden genomen en dat hij moet worden ondervraagd, desnoods onder dwang.

Prachtige muziek van Bernard Herrmann uit het origineel

Het beeld dat de overheid primair angstig en agressief reageert op het onbekende werd rechtstreeks overgenomen uit het origineel. Wise maakte zijn film in het hart van de koude oorlog. In de tijd dat het bioscoopjournaal nog volop in de anticommunistische propagandastand werd getoonzet, zoals te zien is op een extraatje op een dvd-uitgave van de film. Wise pleitte met zijn film voor redelijkheid, voor wat meer begrip (wat destijds door sommigen dan weer subversief werd gevonden).

Ook overgenomen uit het origineel is het personage van Het Jongetje. In het origineel sluit een jongetje, type frisse padvinder, vriendschap met het buitenaardse wezen en leert hem belangrijke dingen over het menselijk gemoed. In de moderne versie is het joch vooral nukkig en vervelend, een van de meest storende elementen in de film. Jammer is ook dat het hoge niveau van de briljante score van het origineel, van Bernard Herrmann, met prachtig theremin-spel niet wordt gehaald.

Daar staat tegenover dat de moderne versie er prima uitziet, de effecten zijn fraai, Connelly en vooral Bates spelen heel acceptabel en er is een aardige bijrol voor John Cleese. Keanu Reeves moet een onpeilbaar personage spelen, met minimale mimiek, die is dus geknipt voor de rol. Al met al: een klassieker is The Day the Earth Stood Still niet, maar voor een doordeweekse dag is de film best vermakelijk. 

The Day the Earth Stood Still is op woensdag 16 januari om 20.30 uur te zien bij RTL 7.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie