McClane's hulpjes

De Bankzitter over de Die Hard-films

, Martin ten Broek

De films uit de Die Hard-serie worden volgens een strak stramien gemaakt en onderscheiden zich eigenlijk vooral van elkaar door de bijrollen, de schurken en de hulpjes.

In de Die Hard-films komt de held - John McLane, politieman, begaafd spuier van oneliners - op het spoor van goedgeorganiseerde, slimme, gewelddadige criminelen. Hij zet ze de voet dwars, maar wordt daarbij gehinderd door incompetente collega's. Ook krijgt hij hulp, van een sidekick.

In de eerste film uit de serie wordt de schurk gespeeld door Alan Rickman, die niet de beste rol van zijn leven speelt, maar toch een heerlijk onaangenaam personage neerzet, met zijn prachtige, ijzige stem, waarmee hij de woorden zo mooi ar-ti-cu-leert.

Hulp krijgt McLane in het eerste deel van een corpulente straatagent, gespeeld door Reginald VelJohnson. Het grootste deel van de film doet hij overigens niet veel meer dan met McLane meemopperen op de zeer irritante politiechefs, die de ene na de andere stommiteit begaan. VelJohnson zette een prettig, sympathiek personage neer, en mocht in deel twee opnieuw meedoen.

Die tweede film is wederom vlot en vol actie, maar de film lijdt onder een weinig aansprekende schurk. William Sadler speelt een geflipte hoge militair, maar kan als slechterik niet tippen aan Rickmans Hans Gruber uit de originele film.

In het derde deel is zowel de schurkenrol als de sidekick-rol goed bezet, met Samuel L. Jackson als de onwillige helper van Willis en Jeremy Irons als een hufterige bad guy. Jackson speelt een elektricien die tegen wil en dank betrokken raakt bij het kat en muisspelletje tussen de boef - de broer van Rickmans personage uit deel een - en de held. Jackson mag alle remmen losgooien, en dat levert vermakelijk spektakel op.

In dat vierde deel is een hacker, gespeeld door Justin Long, het hulpje, en speelt Timothy Oliphant een interessante schurk. Wat betreft de actiescènes is dit niet onaardige nakomertje (de film werd twaalf jaar na deel drie uitgebracht) helemaal up-to-date. De plot over cybercriminelen is actueel en de actiescènes zijn eerste klas. Maar een punt van kritiek op dit vierde deel, is dat  Long als hulpje aan de sullige kant is. Waar VelJohnson dankzij buik en lach veel indruk maakt, en Jackson met zijn imposante gestalte en stem natuurlijk ook zeer aanwezig is, is er weinig imposant aan het personage van Justin Long.

De hacker staat zijn mannetje op het toetsenbord, maar iemand snel zien typen is natuurlijk niet bijzonder opwindend. En Long is toch een beetje een ei.

advertentie