Nederfilm

De Bankzitter over Onder ons

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Onder ons op tv, over een zwijgzame Poolse au pair in een Nederlandse Vinex-wijk. Een mooie gelegenheid om weer eens een Nederlandse film te bekijken.

Nu het Nederlands Filmfestival nadert realiseer ik me enigszins schuldbewust dat ik dit jaar weinig Nederlandse films heb gekeken. Net als vorig jaar, trouwens, en het jaar daarvoor. Terwijl ik toch echt niks tegen Nederlandse films heb.

Alex van Warmerdam maakt bijvoorbeeld hele leuke films. Paula van der Oest vind ik ook goed, en Jean van de Velde. Hoe komt het dan dat ik, terwijl ik Abel, Zus & zo en Lek bijvoorbeeld erg leuke films vond, ik Borgman, Old Stars en Black Butterflies nog steeds niet gezien heb?

Mogelijk heeft het met de taal te maken. Bij Nederlandse films denk ik al snel: 'Zoiets zég je toch niet? Dat staat vast alleen in het script om de plot verder te helpen'. Dialogen klinken voor mij in het Engels een stuk realistischer, waarschijnlijk omdat ik zelden mensen om me heen in het Engels hoor praten. En daarnaast klinkt Engels hipper dan Nederlands, voor mijn snel geïmponeerde oren. Fransen en Italianen kunnen, zoals bekend, zelfs de meest triviale zinnetjes zwoel laten klinken. En in het Russisch, Japans of Chinees klinkt alles belangwekkend en mysterieus.

Zoiets zég je toch niet...

Behalve de taal is ook de omgeving in Nederlandse films wellicht net iets te bekend. Omdat ik bijvoorbeeld regelmatig langs het voetbalveld sta voor mijn zoon hoef ik niet zo nodig naar Old Stars. (Misschien is die film geschikter voor iemand die vroeger zelf voetbalde en daar nu hevig naar terugverlangt. Zelf was ik in mijn jeugd overigens basketballer, maar ik betwijfel of ik naar een basketbalfilm zou gaan ).

Toch keek ik onlangs met veel genoegen naar Onder ons, een film die speelt in een uiterst herkenbare Vinex-wijk, met personages die ik ook bij de supermarkt tegen zou kunnen komen. Twee belangrijke personages zijn echter een Poolse au pair en haar eveneens Poolse vriendin, die , natuurlijk, het liefst Pools tegen elkaar praten. Een fijne, tikje exotische taal, die ik niet vaak hoor, omdat ik me geen au pair kan veroorloven.

Daarbij wordt het verhaal ook nog eens op een interessante manier, vanuit verschillende gezichtspunten, verteld. Verder zijn de kille shots van de Vinex- wijk mooi, en wordt er prima gespeeld (vooral, overigens, door de Poolse Dagmara Bak). On-Nederlands goed. Een aanrader.

Onder ons is vrijdag, 13 september om 23.00 uur te zien op Nederland 2

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie