Ongekende weelde

De Bankzitter over een week met goede films

, Martin ten Broek

Deze week zendt de VPRO iedere dag goede tot uitstekende films uit. Niet onderbroken door reclames. Het zou fijn, en nuttig, zijn als u allemaal gaat kijken.

Het leven van een Bankzitter gaat niet altijd over rozen. Soms is het bijvoorbeeld best moeilijk om een onderwerp voor een column over het doordeweekse filmaanbod op tv te vinden. Probeer maar eens een leuk verhaal te bedenken over The Princess Diaries of Hoge hakken, echte liefde. En om nu elke week te gaan mopperen over het filmaanbod is ook zo deprimerend.

Ditmaal was het verzinnen van een onderwerp een makkie. Deze week zendt de VPRO namelijk iedere werkdag sterke tot zeer sterke films uit. Films uit de indie-hoek, van regisseurs als Noah Baumbach, John Hillcoat en Darren Aronovsky. Fijne films, inhoudelijk sterk, goedgemaakt. (Sommige zijn ook bijzonder geschikt voor wie, net als ik, in de greep is van zo'n miezerig midwintervirus. Bij Greenberg is het bijvoorbeeld heerlijk mokken, en je zelfmedelijden wordt bovendien prettig gerelativeerd: beter hoesterig en duf, dan het leven van Greenberg.)

Waar ik me bijzonder op verheug is The Road. Vanwege de regisseur, Australiër Hillcoat, die eerder een scenario van Nick Cave verfilmde tot de ijzersterke western The Proposition. Zijn recente Lawless schijnt iets minder te zijn, maar The Road is volgens collega's erg goed. Ik geloof het meteen. Naar een verhaal van Cormac 'No Country for Old Men' McCarthy, met Viggo 'Eastern Promises' Mortensen in de hoofdrol, kan dat dan nog mis gaan? Maar eigenlijk zijn alle films wel aanraders.

Persoonlijk vind ik dat iedereen die dit leest zoveel mogelijk van die films mee moet pikken. Als er opvallend veel mensen kijken, zijn de netmanagers misschien bereid meer goede films uit te zenden op de publieke zenders. Stem met je afstandsbediening! Kijk die kwaliteitsfilms! Vertel het ook je (Facebook-)vrienden! Doe de Bankzitter dat plezier.

De films die worden uitgezonden:

Maandag: The Kids Are All Right, Nederland 3, 21.30 uur
Dinsdag: Greenberg, Nederland 3, 22.30 uur
Woensdag: The Road, Nederland 3, 22.30 uur
Donderdag: The Wrestler, Nederland 3, 22.30 uur
Vrijdag: Catfish, Nederland 3, 20.25 uur
Vrijdag: I'm Not There, Nederland 2, 0.00 uur

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie