Plankgas

De Bankzitter over autofilms

, Martin ten Broek

Dinsdag komen er twee films op tv waarin auto's een belangrijke rol spelen. Welke heeft meer pk's, Speed of The Fast and the Furious?

Aan het begin van de prachtige film Drive probeert de hoofdrolspeler met zijn vluchtauto uit handen van de politie te blijven. Soms rijdt hij plankgas, dan houdt hij zich weer even subtiel aan de maximumsnelheid, plotseling parkeert hij de auto haarscherp in. Dat alles doet hij met verbluffend gemak. Misschien is het de beste autoscène uit de filmgeschiedenis. Het is dat superieure sturen dat het hem doet, de precisie van de rechtervoet, niet per se de hoge snelheid. De auto hoeft niet over de kop te slaan, of te ontploffen in een bal van vuur. Drive is veel subtieler.

De makers van The Fast and the Furious waren wat minder subtiel: in die film wordt alleen maar snoeihard gereden, piepen en roken de banden, worden veel dure, snelle auto's aan gort gereden. De film is interessant voor techneuten, mensen die snappen dat  als een auto een te grote dosis lachgas (N2O) toegediend krijgt, hij slechts heel kort heel hard gaat, om daarna rokend tot stilstand te komen. 'Met verbrande zuigerveren', volgens de personages in de film. Of een opgeblazen koppakking, denk ik dan eigenwijs. (Ik heb vroeger veel aan brommers gesleuteld. Dat de auto na de race gewoon weer wegscheurt gaat me trouwens boven de pet.)

In The Fast and the Furious-films rijden ze met snel spul. Een van de modellen uit de eerste film is een Toyota Supra, met een zescilinder 650 pk motor. Maakt een mooi, brullend geluid, blijkt uit een filmpje dat gemaakt werd door een journalist van Autoweek. 'Genieten', vat hij de rijervaring samen, hoewel zijn ogen er wel erg wijd open bij staan. Hij test nog een andere auto uit de film, waarmee een verstandige automobilist niet eens de maximum snelheid in de bebouwde kom zou durven te halen, omdat het zicht daar ter grootte van een voetganger wordt geblokkeerd door de inlaat van de compressor op de motorkap.

De rij-impressie van de racemonsters uit The Fast and the Furious

Ondanks al die mooie auto's vallen de stunts in The Fast and the Furious een beetje tegen. Mogelijk omdat er meer op het spel staat dan het winnen van een race. De hoofdrolspeler moet ook nog misdaad bestrijden, een mooie vrouw veroveren, een rivaal bestrijden en vriendschap sluiten. Sleutelen en racen is slechts een middel, geen doel.

Dan is de inzet voor Annie Porter in Speed (1994 ) veel groter. Annie zakt maar steeds voor haar rijexamen, maar moet toch het stuur van een bus overnemen als de chauffeur het loodje legt, en ze mag niet langzamer dan 50 mijl per uur rijden, een dikke 80 kilometer per uur, dus, anders ontploft er een bom onder de bus. Probeer dat dan maar eens vol te houden in de spits. Speed is ook interessant voor technisch geïnteresseerden. Een leraar natuurkunde rekende bijvoorbeeld eens uit dat een sprong over een nog niet afgebouwd stuk in een snelweg mogelijk is mits de hellingshoek van het talud niet minder is dan 5 graden.

Maar de film is ook leuk voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in techniek. Omdat iedereen mee kan voelen met Annie, die nog niet zo goed kan rijden en toch zal moeten: ze bevindt zich dus in de situatie van een rijexamen. Doodeng. Je snapt de zenuwen van Annie. Speed is veel spannender dan The Fast and the Furious.

Speed, dinsdag 20.30 uur, RTL 7
The Fast and the Furious, dinsdag 22.45 uur, RTL 7

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie