Still going strong

De Bankzitter over Once Upon a Time in the West

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Sergio Leones meesterlijke western Once Upon a Time in the West op tv. Majestueus traag, maar zeker niet alleen voor ouwe knarren geschikt.

Bij de Bankzitter komen er heus niet alleen klassieke meesterwerken en interessante obscure genrefilms op de tv. Sterker nog: Fellini, Hitchcock en Wong Kar-Wai vullen maar een fractie van de tijd het familiebeeldscherm. Meestal staat de zender op Spongebob en zijn vrolijke - maar wel buitengewoon luidruchtige - vriendjes. Mijn kinderen hebben domweg de meeste tijd om tv te kijken, vandaar.

Mijn oudste zoon, bijna dertien, beugel, brugpieper , kijkt natuurlijk niet alleen tv. Hij maakt wel eens huiswerk. Hij internet, appt, Facebookt, YouTubet en gamet. Hij sport gelukkig ook veel, hij doet aan sporten voor drukke, beweeglijke jongens, net zoals hij meestal programma's kijkt voor drukke, beweeglijke jongens.

Ik hield dus sterk rekening met een mislukt experiment toen ik hem vroeg om mee te kijken naar Once Upon a Time in the West, Sergio Leones magnifieke western-epos. In die lange, lange openingsscène wordt immers nauwelijks een woord gewisseld, als drie onaangename schurken in een stationnetje wachten op de trein. Die scène zet de toon, de film is prachtig, maar ook majestueus traag.

Alleen Claudia Cardinale viel niet zo in de smaak bij de oudste zoon...

Maar hij bleef kijken, was zelfs diep onder de indruk van de film. We hadden het geluid, met daarbij die fraaie muziek, goed hard gezet, dat hielp waarschijnlijk. De rustige momenten gaven de gelegenheid om af en toe even een punt van belang aan te stippen. Of om even te checken of het geweld - de filmkeuring is voor twaalf jaar en ouder, maar toch - niet te heftig was. Dat viel gelukkig mee, tot aan die briljante finale, toen hij hartgrondig 'Wat een klóótzak' uitriep, wat ik alleen kon beamen. Maar de film werd natuurlijk weemoedig maar bevredigend afgerond. Al met al was het een zeer genoeglijk filmavondje.

De week erop hebben we The Good, The Bad and the Ugly gekeken. Vond ie ook erg goed. Bij veel moderne superheldenfilms verveelt hij zich een beetje, hij kijkt klaarblijkelijk liever naar zo'n oud meesterwerk. Dus: of mijn zoon heeft een ongewoon goede smaak (zou kunnen natuurlijk), of het valt nogal mee met de jeugd van tegenwoordig. Ik gok op allebei.

Once Upon a Time in the West is vrijdag te zien om 20.30 uur op RTL 7

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie