Typisch Willis

De Bankzitter over Surrogates en Sin City

, Martin ten Broek

Vrijdag komen er twee films met Bruce Willis op tv, Surrogates en Sin City. Willis is geen groot acteur, maar kan natuurlijk best aardig een typetje neerzetten. Hier speelt hij het typetje 'actieheld'.

In de eerste film hebben mensen in de nabije toekomst de beschikking over Surrogates, robots die je op afstand kunt besturen doordat sensors je hersenactiviteit detecteren en omzetten in commando's. Ze liggen de hele dag in bed en sturen hun robots de straat op om het werk te doen, maar ook om te feesten.

(De ontstaansgeschiedenis van de surrogaten wordt efficiënt getoond in de eerste vijf minuten van de film. Grappig is dat recent daadwerkelijk de eerste aanzetten tot het besturen van een robot met hersenactiviteit zijn gemaakt. Iemand kon een afstand bestuurde speelgoedhelikopter door een parkoers van ringen laten vliegen , alleen door te denken aan het aanspannen van de spieren van zijn linker- en rechterarm. The future is now.)


Bruce Willis LAAT NIET MET ZICH SOLLEN!


Het Surrogate-systeem blijkt in de film enorme voordelen te hebben: criminaliteit bestaat bijna niet meer, er is een einde gekomen aan oorlog en discriminatie, bijna iedereen is blij en gelukkig met de ontwikkeling . Want nu hoeven de mensen niet meer naar de sportschool voor een mooi lichaam, maar kopen ze gewoon een slank, gespierd model robot. Maar er zijn ook tegenstanders van de Surrogates: stadsnomaden en aanverwante hippies onder aanvoering van een charismatische Rasta-goeroe. Ook een wat ouderwetsige politieman ( Willis) houdt niet zo van dat moderne gedoe. Hij wil wel weer eens met zijn vrouw praten, in plaats van met haar robot. En natuurlijk krijgt hij uiteindelijk gelijk dat hij die Surrogate-technologie wantrouwt.

Willis speelt een wat knorrige, vermoeide smeris, recht door zee. Zijn personage past wel in deze film, die het verder moet hebben van de interessante premisse , die verder bekwaam wordt uitgewerkt. De film is aardig, maar niet zo goed als Sin City, die later op de avond wordt uitgezonden.

Daarin speelt Willis een wat knorrige, vermoeide smeris, recht door zee. Ook dit personage krijgt het zwaar, in een stad waar het wemelt van gewelddadige vrouwenhaters. Willis is niet echt de hoofdpersoon van de film, Sin City heeft nog een paar andere verhaallijnen en hoofdpersonen. Het is een aanrader voor de liefhebber van stripverfilmingen die niet terugschrikt voor veel excessief geweld. Willis is op zijn plek, maar Sin City is vooral interessant omdat  goed te zien is dat de vormgeving van de film gebaseerd is op een strip, en niet op een computerspel .

Surrogates is vrijdag 20 september om 20.30 uur te zien op SBS 6

Sin City is vrijdag 20 september om 0.30 uur te zien op SBS 6

advertentie