Valentijnsfilms

De Bankzitter over zwijmel- en snotterfilms

, Martin ten Broek

Ter gelegenheid van Valentijnsdag worden de hele week romantische films uitgezonden. Maar welke moet je kijken? Dat hangt af van de fase waarin het liefdesleven zich bevindt.

Een liefdesaffaire voltrekt zich volgens vastgestelde patronen, van de eerste vluchtige blik, via de eerste zoen, de eerste nacht, de eerste ruzie, tot aan de bestendige, diepgevoelde liefde, of de breuk. Ook een significant deel van de romantische films volgt een duidelijk stappenplan:

1 De kennismaking
2 Het verliefde begin
3 Het probleem / de verwijdering
4 De oplossing / de loutering
5 De verzoening / het happy end

Voor de vrouwelijke, heteroseksuele kijkster zijn er grofweg twee manieren om een romantische film te bekijken:

A: Met een (beoogde) geliefde, of
B: Alleen / met goede vriendinnen.

Voor kijkster type A zijn vooral de secties van de film die een goed gevoel moeten opleveren relevant, in het bijzonder de scènes aan het begin of juist aan het einde. Die moeten perfect in orde zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen, als de film is afgelopen, is dan de motivatie.

Voor kijkster type B gaat het om de ontroering, het moet allemaal faliekant fout lopen, om de ontlading als het uiteindelijk toch goed komt te maximaliseren. Derhalve moet juist het middenstuk van hoge kwaliteit zijn. (Waarschijnlijk correspondeert het aantal gebruikte zakdoekjes met de emotionele ontladingsgraad, zodat mogelijk in de toekomst een statistisch verantwoorde meting van de effectiviteit van dergelijke films zou kunnen worden gemaakt. Verder onderzoek is nodig.)

Uitgaande van deze premissen kan het volgende kijkadvies worden gegeven:

Dinsdag, 20.30 uur, Net 5: Legally Blonde. Vooral geschikt voor kijkster type A, vanwege de relatief lage misère-graad, en een groot aantal handreikingen voor geslaagde romantische situaties.

De scène met de lift: gesublimeerde erotiek

Dinsdag, 20.30 uur, RTL 8: Dirty Dancing. Zeer geschikt voor type A, vanwege de gesublimeerde erotiek in sommige scènes, in het bijzonder de dansnummers, bijvoorbeeld de scène met de lift.

Woensdag, 20.30 uur, RTL 8: Ghost. Geschikt voor kijkster type B: de geliefde is dood, een groter struikelblok voor een geslaagd liefdesleven is nauwelijks voor te stellen (als we necrofilie buiten beschouwing laten). Algemeen gepercipieerd als archetypische snotterfilm.

Donderdag (Valentijnsdag), 20.30 uur, RTL 8: Bridget Jones's Diary. Een duidelijke type B-film. Vooral vanwege Bridget zelf, die niet voldoet aan het ideaalbeeld van de romantische komedie- protagoniste, en als zodanig niet veel positieve invloed zal hebben op de hormoonspiegel van bioscooppartners.

Op donderdag kan er door de kijkers (via de site, Facebook en dergelijke) gekozen worden welke Valentijnsfilms er op Net 5 wordt uitgezonden: Love and Other Drugs, Knocked Up en Leap Year. Voor type A is Knocked Up de ideale film, omdat alle problemen goedgemutst het hoofd wordt geboden, en omdat er wat te lachen valt. Aangetoond is dat humor in een (startende) relatie positief werkt op de bestendigheid. Voor type B is Love and Other Drugs aan te raden , vanwege de droevige thematiek: een van de protagonisten heeft parkinson. Een ongelukkig getimede Viagra-grap kán echter de effectiviteit van de treurige scènes bederven. Leap Year is voornamelijk aan te bevelen voor stelletjes die reeds een bestendige relatie onderhouden, en die op zoek zijn naar een mooie, maar niet te warme vakantiebestemming, vanwege de sfeervolle plaatjes van mooi, regenachtig Ierland.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie