Waar blijft de tijd...

De Bankzitter over series

, Martin ten Broek

Netflix heeft tot dusver de hooggespannen verwachtingen niet helemaal ingelost. Het aanbod van goede films valt hier in Nederland tegen. Wel kunnen we nu een paar aardige series kijken.

Eigenlijk kijk ik liever films, uit praktische overwegingen. Al die hoogwaardige, interessante series die tegenwoordig gemaakt worden, kosten zo verschrikkelijk veel tijd. Als je geluk hebt is een seizoen na twaalf afleveringen afgelopen, maar sommige series doen er meteen twintig. En dan zijn er ook nog meerdere seizoenen. Ben je dus tientallen uren onder de pannen.

Het is allemaal de schuld van Rainer Werner Fassbinder en David Lynch. Die moesten zo nodig gaan pionieren met series, toen de meeste regisseurs nog hun neus ophaalden voor een plat medium als televisie. Maar Fassbinders Berlin Alexanderplatz (1980) en Lynch' Twin Peaks (1990) waren meeslepend, verwarrend en verontrustend, ontroerend , grappig en prachtig gefilmd. Andere, gewone series keek je destijds hooguit omdat ze zo leuk campy waren, (Dallas, The A-Team) maar meestal gewoon als hersenloos vermaak.

Fraaie scène uit Berlin Alexanderplatz

Inmiddels moet je om mee te praten in elk geval Breaking Bad en Homeland volgen, en verder een keuze maken uit Mad Men, The Newsroom, Game of Thrones, Dexter en een handvol andere series. Nog wat guilty pleasures erbij en een avondje naar de kroeg of een pianostudie kun je wel vergeten.

Hulde, in dit kader, voor Sherlock, waarvan de (briljante) afleveringen in zo'n tergend traag tempo worden gemaakt dat je daadwerkelijk verlangt naar een nieuw seizoen, in plaats van dat je paniekerig de agenda openslaat om weer twaalf afleveringen in te plannen.

Stiekem hoop ik dat al die briljante tv-regisseurs binnenkort de overstap naar film gaan maken. Omdat ze het zo fijn vinden om in twee uur een hele verhaallijn met gloednieuwe personages neer te kunnen zetten. En dat ze dan verontwaardigd een aanbod van de studio voor een sequel afwijzen, omdat ze heus wel weer nieuwe, interessante personages kunnen bedenken. Omdat ze weer veel inspiratie opgedaan hebben in de kroeg, waar ze weer tijd voor hebben , sinds ze geen series meer kijken.

Overigens kan ik House of Cards, een Netflix-original met een geweldige rol van Kevin Spacey , van harte aanbevelen. Dagelijks te bekijken, wanneer u maar tijd hebt.

Meer columns van De Bankzitter, die meestal gaan over het filmaanbod op tv

advertentie